woensdag 13 december 2017

De broederschap trilogie

Noorwegen heeft al Jo Nesbo en nu ook Ingar Johnsrud. Van de broederschap trilogie zijn inmiddels twee delen verschenen. Deel één: Zij die volgen heb ik net gelezen en deel twee: 'Zij die gaan' ligt inmiddels bij mij thuis.

Het lijkt ogenschijnlijk een eenvoudige vermissingszaak. De dochter van een politica is verdwenen en Fredrik Beier wordt belast met het onderzoek. Dit onderzoek neemt een bizarre wending als bij de boerderij van een apocalyptische sekte, waar deze dochter lid van blijkt te zijn, de lijken van een aantal mannen wordt gevonden.

De boerderij blijkt verlaten, maar omwonenden weten te vertellen dat er veel meer mensen woonden dan de vermoorde mannen. Daar hoorden ook vrouwen en kinderen bij, maar niemand weet waar ze zijn gebleven en niemand heeft iets gehoord of gezien. Het wordt helemaal verwarrend als in de boerderij, diep weggestopt in een kelder, een compleet ingericht laboratorium wordt gevonden, volledig opgeruimd en schoongemaakt. Werd het gebruikt om illegale, synthetische drugs mee te fabriceren? Dat lijkt onwaarschijnlijk, maar waar diende het dan wel voor? Een paar kleine aanwijzingen leiden naar de schimmige verledens van de sekteleiders en monsterlijke experimenten die zelfs terugvoeren naar de Tweede Wereldoorlog.

'Zij die volgen' is het debuut van Ingar Johnsrud. Dat belooft nog wat. Spannend geschreven, en nee niet heel makkelijk, want veel namen (en het Noors is voor ons Nederlanders niet altijd even makkelijk toegankelijk), veel verhaallijnen en een complexe opbouw. Maar intrigerend vanaf het begin vooral ook door de verschillende verhaalperspectieven. Johnsrud schrijft goed. Actie-scenes zijn zeer duidelijk en beeldend beschreven. Dat maakt het boek voor mij wat luguber, maar daardoor ook weer des te spannender.

Het einde van het verhaal laat je als lezer met wat vraagtekens achter. Maar het is een trilogie, alles verklappen in deel 1 zou niet zo slim zijn.

Dus op naar deel 2 en wachten (zomer 2018?) op deel 3.

Reserveer 'Zij die volgen' in onze catalogus


Geen opmerkingen: