woensdag 29 november 2017

Trevor Noah: Kleurenblind

De geboorte van Trevor Noah was vreemd genoeg een misdaad in het Zuid-Afrika van begin jaren tachtig. Tijdens het apartheidsbewind was geslachtsgemeenschap met iemand van een ander ras zwaar verboden. En Trevor had een zwarte Xhosa-moeder en een blanke Zwitserse vader.

Kleurenblind is het fascinerende levensverhaal van Trever Noah: van een arme jeugd onder de apartheid in Zuid-Afrika tot populaire comedian en presentator van de The Daily Show in Amerika. Een uniek verhaal waarin zijn excentrieke, komische en diepgelovige moeder een grote rol speelt.

De moeder van Trevor Noah is van de Xhosa stam (net als Nelson Mandela) en zij praten die prachtige taal met klik klanken. Zij was en is een bijzondere emancipeerde vrouw die zich niks aantrok van de apartheidswetten en de ondergeschikte rol van vrouwen in die tijd. Ze koos bewust voor een relatie met een blanke Zwitser en wilde ook een kind van hem ondanks de potentiële problemen die dat zou opleveren.

Trevor Noah weet prachtig en met veel humor te vertellen over zijn jeugd in de arme en verpauperde townships: de verplichte woongebieden voor niet-blanken aan de randen van de stad. Hij was een halfbloed en hoorde, in een door huidskleur geobsedeerde maatschappij, nooit ergens echt bij. Hij was zo uniek in zijn wijk dat hij als aanwijzing gebruikt werd als mensen de weg vroegen. "Bij dat huis waar die lichte jongen woont moet je rechts af". Trevor vond zijn eigen weg door met iedereen overweg te kunnen o.a. door middel van zijn grote gevoel van humor en talenkennis. Hij spreekt meerdere talen vloeiend: o.a. Engels, Duits, Xhosa, Sotho, isiZulu en Afrikaans. Hij begint een carrière als stand-upcomedian waarmee hij in Zuid-Afrika enorm succesvol werd en ook doorbrak in Amerika.

In Kleurenblind geeft hij een goed beeld van het absurde apartheid systeem en hoe het is om op te groeien in een snel veranderende maatschappij waarin de apartheid wordt afgeschaft en de blanken ineens niet mee de baas zijn. Ik heb Kleurenblind echt in één ruk uitgelezen!

Reserveer Kleurenblind in onze catalogus

Geen opmerkingen: