vrijdag 3 november 2017

The Alan Parsons Project - I Robot

Het thema van 'Nederland Leest' dwingt mij bijna direct tot een ontboezeming... Want de allereerste associatie die ik had met 'Ik Robot' is die met de muziek van The Alan Parsons Project.

Ja, beste mensen, dat vond ik vroeger helemaal fantastisch. Niet gedacht van zo'n treurbeuk qua muziek natuurlijk.
Maar ik was fan.

Het album 'I Robot' van Alan Parsons verscheen in 1977 (toen was ik nog geen fan overigens..) ;-)
Het is het tweede 'conceptalbum' van deze groep, en uiteraard verwijst de titel naar het boek dat we deze maand met z'n allen lezen. "A view of tomorrow through the eyes of today", zo luidt het motto.
"Vooral de vroegere albums lijken te zijn geïnspireerd door Pink Floyd's Dark Side of the Moon. Aan dit album werkte Parsons mee als geluidstechnicus. De albums van The Alan Parsons Project vertonen vrijwel allemaal eenzelfde kenmerkende structuur:
- Het zijn conceptalbums.
- Het album begint met een instrumentaal intro dat overvloeit in het eerste nummer.
- Halverwege de B-kant van de LP staat weer een instrumentaal nummer.
- Het laatste nummer is meestal een rustig nummer of een ballad.
Een andere merkwaardigheid van The Alan Parsons Project is de sterk wisselende bezetting. Vooral de zang leek steeds te worden afgewisseld tussen EricWoolfson (die vooral de langzamere nummers en de ballades voor zijn rekening nam) en een grote verscheidenheid aan gastvocalisten, die speciaal gekozen lijken te zijn vanwege hun specifieke zangstijl, om die zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de stijl en de sfeer van ieder nummer". (wikipedia) 
Wat mij zo aantrok, was vooral de soms bijna 'klassieke' composities in combinatie met moderne instrumenten. Ik had toen nog het vage idee om synthesizer te gaan spelen... Dat is later gelukkig nog goed gekomen! ;-) 'Nederland Leest' inspireert mij dus nu om dit album, en misschien wel een flink aantal andere van deze band opnieuw te beluisteren. Het is dat ik een man ben en geen twee dingen tegelijk kan, maar anders las ik 'Ik Robot' met de klanken van Alan Parsons op de achtergrond....

In november 2017 leest Nederland de toekomst tijdens tijdens de bibliotheekcampagne Nederland Leest van 1 t/m 30 november 2017. Robotica is het thema. Ik, Robot van Isaac Asimov is dit jaar het cadeau van de Bibliotheek, voor leden én niet-leden.


Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: