zaterdag 11 november 2017

Leesclub, leeskring, leesgroep, boekenbende, ....

Leesclubs….zijn dat niet middelbare mutsen die tijdens een intellectuele theekrans samen praten over een gelezen roman? Met namen als De Letterdozen, de Maasdemoisellen, Pillen, Pockets & Paperbacks wordt dat beeld wel bevestigd. Maar er is een grote verscheidenheid aan samenstelling en sferen va leesclubs. En het aantal leesclubs groeit gestaag; live én online, zoals de Twitterleesclub en Book & Club. Samen praten over boeken is leuk, maar “we doen het natuurlijk ook gewoon voor de leut.”


Leesclubs spreken ook tot de verbeelding van schrijvers. Er zijn inmiddels heel wat boeken verschenen over leesclubs en lezers, in allerlei verschillende genres, van feelgood tot thrillers. Ik lees ze met veel plezier. Ik blogde er al eerder over met De leesclub van Renate Dorrestijn en Het literaire aardappelschiltaart genootschap van Guernsey.

Nog meer lezen over leesclubs? Keuze genoeg.

De Jane Austen leesclub van K. J Fowler.
Een echte Amerikaanse feelgoodroman. Vijf vrouwen en één man vormen samen een leesclub, waarin ze de romans van Jane Austen bespreken. Naast de boeken van Austen komen ook uitgebreid de levensverhalen van de leden naar voren.

De literaire kring van Marjolein Februari (nu Maxim Februari)
Het boek beschrijft een klein dorp met veel geld en macht. De succesvolste mannen verenigen zich in de literaire kring. Wanneer een dorpsgenoot een internationale bestseller heeft geschreven gebaseerd op autobiografische gegevens beginnen ze zich te verzetten. Ze lezen niet alleen geen chicklits in de kring, ze zijn ook bang voor onthullingen over de vader van het meisje, een ex-lid van de kring.

De leesclub van Elizabeth Noble.
Eén keer per maand komen Nicole, Harriet, Clare, Susan en Polly voortaan bijeen om een boek te bespreken. Ze zijn heel verschillend en kennen elkaar lang niet allemaal even goed. Clare wil dolgraag zwanger worden, maar dat lukt niet en dat is een heftig verdriet voor haar. Polly’s dochter raakt onbedoeld zwanger en dat zet niet alleen haar, maar ook Polly’s, leven op zijn kop. Nicole leidt op het oog het perfecte leventje, met leuke kinderen en een man waar ze stapelgek op is, maar er is meer aan de hand. Harriet heeft de perfecte man, al denkt zij dat ze niet meer van hem houdt. En Susan, gelukkig getrouwd, fijne kinderen, maar ook een dementerende moeder en een van haar vervreemde zus. Al doende leren de vijf leesclubleden elkaar steeds beter kennen en wordt duidelijk hoeveel steun ze aan elkaar hebben tijdens een heel bewogen jaar.

De schrijver en zijn meisjes van Peter Drehman.
Na het bescheiden succes van zijn laatste roman zit de schrijver Mark Gerstenberg hij met de handen in zijn haar door een writer’s block. Hij wordt door een oud-klasgenootje uitgenodigd voor een leesclub. Ineens ziet hij een uitweg uit de ellende. Gewapend met een duivels plan gaat hij naar de leeskring en voelt het schrijversbloed weer door zijn aderen stromen.
Het is een ode aan de verbeelding en schetst het een hilarisch portret van een leesclub.

Lezen over leeskringen is leuk maar het is natuurlijk veel leuker om er zelf aan deel te nemen. Ionica Smeets schreef al eens een column over hoe leuk het is om bij een leeskring te zijn.

In november zijn er weer twee informatiebijeenkomst van Senia in Bibliotheek Hengelo voor de oprichting van een leeskring. Iedereen is welkom, dus grijp je kans.

Op 20 november voor de leeskring Literatuur
Op 30 november voor de leeskring Kunstgeschiedenis

Geen opmerkingen: