zaterdag 25 november 2017

De vrouwen van Lingenfels - Jessica Shattuck


De Amerikaanse schrijfster Jessica Shattuck ontdekte dat haar Duitse grootouders aanhangers waren geweest van het nazisme. Voor Jessica Shattuck was de waarheid een schok.
Ze wilde weten waarom het nazisme zo’n aantrekkingskracht had op haar oma en raakte gefascineerd door dit verzwegen familieverleden. Ze besloot daar in te duiken.
Jessica Shattuck schreef een indrukwekkende roman over het leven van drie Duitse vrouwen van mannen uit het Duitse verzet op basis van mondelinge overlevering en historische verhalen, films en memoires. De vrouwen van Lingenfels begint in 1938 op slot Burg Lingenfels in Beieren met het jaarlijkse oogstfeest. ‘Verstandige burgers’ waaronder de gastheer besluiten, in actie te komen tegen het opkomend nazi-geweld. Het verhaal eindigt in 1991 op hetzelfde kasteel.

Van de achterflap
Juni 1945: het Duitse Rijk valt uiteen en Marianne von Lingenfels, weduwe van een verzetsheld, keert terug naar het slot in Beieren waar ze voor de oorlog gastvrouw was van grote feesten voor de high society. Ze is vastbesloten de belofte na te komen die ze deed aan de medestrijders van haar man: het vinden en beschermen van hun vrouwen, net als zij nu verzetsweduwen. Marianne redt Benita uit een Russisch bordeel en Ania uit een opvangkamp, en hoopt dat hun gezamenlijke verlies hen zal verbinden. Maar dan slaat de twijfel toe. Wie zijn Benita en Ania eigenlijk?

Het zijn vrouwen om van te houden. Vanwege hun veerkracht, de liefde voor hun kinderen, maar juist ook omdat ze soms de verkeerde keuzes maken. Ik had de neiging om af en toe DOE HET NIET! te roepen tegen de vrouwen.
Het zij drie zelfbewuste, intelligente vrouwen zoals de intelligente, vastberaden, onverzettelijke, maar de soms ook te rigide Marianne. De knappe, materialistisch ingesteld, maar ook onzekere Benita is haar tegenhanger. En de praktische, nuchtere Ania vormt de lijm tussen de vriendschapsbanden tussen de vrouwen.

Shattuck weet nuance aan te brengen in een boek over een land dat moet leven met de keuzes voor en tijdens de oorlogsperiode. Ze verdiepte zich in de psyche van verschillende personages en maakt er mensen van vlees en bloed van. Een aanrader voor lezers van historische romans. 

Geen opmerkingen: