woensdag 1 november 2017

De nieuwe collega

De nieuwe collega van Tammy Cohen heeft als ondertitel Nieuwe baas, nieuwe regels, wie kun je nog vertrouwen?

Wat gebeurt er met een team dat al jaren met elkaar werkt, als de immer begripvolle teammanager ineens vervangen wordt door een nieuwe teammanager die de opdracht heeft orde op zaken te stellen en de boel eens flink op te schudden? En dat vervolgens met harde hand doet? Dan blijken collega's ineens heel anders naar elkaar te kijken.
Het overkomt een team op een recruitment kantoor in Londen. Hun nieuwe chef is de nachtmerrie van elke werknemer...

Amira, Paula, Sarah, Charlie, Ewan en Chloe vinden hun werk over het algemeen leuk. De sfeer is goed en een aantal is zelfs bevriend met elkaar. Hier komt verandering in als Rachel Masters haar opwachting maakt. Rachels keiharde opstelling zorgt al snel voor verdeeldheid onder het personeel. En ja, iedereen heeft ook zo z'n eigen zorgen. Liefdesproblemen, kleine kinderen die om aandacht vragen, grote kinderen die om aandacht vragen, hypotheeklasten die eigenlijk niet te dragen zijn. Samen met de ontstane werkstress leidt dit tot grote spanningen.

Naast alle perikelen van de collega's maken we kennis met Anne Cater. Anne is een gerenommeerd psychiater. Aan het begin van haar carrière heeft ze een meisje geobserveerd dat een zeer traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt. Samen met de de onderzoeksleider en nog een andere assistent moet ze besluiten of dit meisje langdurige therapie nodig heeft of dat ze zo snel mogelijk geadopteerd moet worden, zodat ze haar nare ervaringen kan vergeten. De gebeurtenissen uit die tijd komen allemaal boven door een nieuwsbericht over een gruwelijke moord die begaan is.

Ik was al een aardig eindje op weg in het boek toen me begon te dagen wat de relatie was tussen deze twee, ogenschijnlijk heel verschillende, werelden. Dat laatste kun je letterlijk nemen, want onze, in de tang genomen, collega's proberen zich staande te houden in Londen, terwijl Anne in de Verenigde Staten werkt en woont. De ontknoping is echter heel verrassend.
Het verhaal loopt, hoe dan ook, niet goed af. Eigenlijk weet je dat al aan het begin, maar knap is dat pas aan het eind duidelijk wordt wie het slachtoffer is en je dan inmiddels zo vertrouwd bent geraakt met alle personages in het verhaal dat je geen andere conclusie kunt trekken dan dat er eigenlijk alleen maar slachtoffers zijn.

Tijdens het lezen van dit boek moest ik af en toe denken aan de thriller Het meisje in de trein van Paula Hawkins. De marketingmachine rondom 'Het meisje in de trein' heeft overuren gedraaid, maar ik vond dat boek niet heel bijzonder. Spannend, zeker, en goed te lezen, maar de ophef maakte het niet waar. 'De nieuwe collega' kwam ik bij toeval tegen en vind ik vele malen beter. Waarom hier geen marketingmachine achter zit snap ik dan niet zo goed...

Reserveer De nieuwe collega in onze catalogus

1 opmerking:

Diane zei

Ben benieuwd...ik heb het boek nu thuis. Het meisje in de trein heb ik met veel plezier gelezen. EN er zelfs over geblogd :-) http://www.biebloghengelo.nl/2015/07/het-meisje-in-de-trein-paula-hawkins.html?m=1 grtjs Diane