zaterdag 28 oktober 2017

Robots moeten Nederland aan het lezen krijgen.

Robots waren al een eeuw geleden voorspeld, maar ze komen er nu echt in groten getale aan. Waar eindigt dit? Een zonnige toekomst of is dit juist het begin van het einde van de mens?
In november 2017 leest Nederland de toekomst tijdens tijdens de bibliotheekcampagne Nederland Leest van 1 t/m 30 november 2017. Robotica is het thema.  Ik, Robot van Isaac Asimov is dit jaar het cadeau van de Bibliotheek, voor leden én niet-leden. 
Not my cup of tea dacht ik, lijkt teveel op Science Fiction. Dat is voor mij gelijk aan Star Trek en daar ben ik geen liefhebber van. Hoewel ik 1984 van George Orwell schitterend vind en klassiekers als 'The time machine' en 'War of the worlds' van HG Wells met veel plezier heb gelezen.


Maar dit blijken boeken te zijn die onder de zachte science fiction vallen waarbij sociale en maatschappelijke ontwikkelingen een grote rol spelen. Hierbij wordt een verhaal verteld waarbij bepaalde ontwikkelingen ertoe hebben geleid dat de samenleving er op een bepaalde manier uit ziet.
En dan is het wel weer my cup of tea. Dus toch maar eens proberen dan….

Ik, Robot is de geniale futuristische raamvertelling van Isaac Asimov rond de hoofdpersoon Susan Calvin, robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven. Ze ontmoette in haar leven allerlei soorten robots, een verliefde robot, maar ook twijfelende of bewust van zichzelf geworden robots. Het zijn verhalen over menselijke trekken bij robots die ontstaan door de mazen in de wetten van de robotica.

Aan de hand van negen verhalen krijgen we een idee van de evolutie van zelfstandige, 'menselijke' robots zoals Asimov die zich voorstelde in een tijd waarin dat nog een verre toekomstdroom was. Alle robots worden ontwikkeld door eenzelfde bedrijf en ze worden steeds intelligenter. Om ervoor te zorgen dat robots nooit een mens schade zouden kunnen berokkenen krijgen ze allemaal de bekende 3 wetten van de robotica van Isaac Asimov ingeprent;
1. Een robot mag een mens geen letsel toebrengen, noch, door passief te blijven, een mens letsel laten overkomen.
2. Een robot moet de door mensen gegeven orders gehoorzamen behalve wanneer die orders in strijd zijn met de Eerste Wet.
3. Een robot moet zichzelf beschermen zolang of voor zover dat niet met de Eerste of Tweede Wet in strijd is.
Toch blijft de vrees bestaan dat robotten mensen kunnen schaden. En om die reden zijn er ook robotpsychologen zoals Dr. Susan Calvin, die in enkele van de verhalen terugkomt en die als taak heeft uit te zoeken wat robotten brengt tot het stellen van bepaalde daden.

Geen liefhebber van Science Fiction maar nu wel (een beetje) nieuwsgierig naar dit genre geworden?  Dan is I, Robot een aanrader. Het staat hoog genoteerd op de lijst van meesterwerken uit de SF literatuur.
Er is ook een uitgebreide leeswijzer bij I Robot.

Meer weten over robotica? Kom dan naar één van de activiteiten die we organiseren tijdens deze maand.

Geen opmerkingen: