woensdag 18 oktober 2017

Het valse concilie: een Keltisch misdaadmysterie

Alleen al de titel lijkt één grote tegenstrijdigheid te zijn. Een concilie, dat is toch een bijeenkomst met geestelijken? Dat kan toch niet vals zijn? Als je de boeken van Peter Tremayne leest dan weet je dat in de zevende eeuw van onze jaartelling heel veel geestelijke zaken op een andere manier georganiseerd waren dan nu. De hoofdrol in zijn (fictie)boeken is weggelegd voor zuster Fidelma. Naast non is deze geestelijke ook een soort advocaat/rechtsgeleerde en, in dit deel van de serie, getrouwd met de monnik Eadulf. Jawel, dat was heel normaal in die tijd. Juist in Het valse concilie speelt het naderende  celibaat voor geestelijken een belangrijke rol en dat is niet direct in het voordeel van dat celibaat...

In de zomer van het jaar 670 wordt er in Autun een concilie gehouden waar alle kerkleiders van Europa bij aanwezig moeten zijn. Nog voor het begin van de bijeenkomst wordt een van de deelnemers vermoord. Fidelma is als adviseur van abt Ségdae aanwezig bij het concilie en zodra ze arriveert in Autun krijgt ze het verzoek de moord te onderzoeken. Samen met Eadulf ontdekt ze dat in de abdij, waarin sinds een jaar de regels van het celibaat streng worden toegepast, een kwaadaardig complot wordt beraamd.

Doortastend en vastberaden gaat Fidelma aan de slag. Maar zoals zo vaak heeft bijna iedereen wel iets te verbergen en komt de waarheid maar mondjesmaat dichterbij. En deze waarheid blijkt uiteindelijk weer een stuk verrassender dan dat ik op voorhand vermoedde.

Ik moet zeggen, het vergt enig doorzettingsvermogen, dit boek. De vele (voor ons onuitsprekelijke) Keltische namen maken het lezen niet makkelijk. Toch is het moeite waard om door te lezen en voor mij was dat geen enkel probleem. Het verhaal is er namelijk spannend genoeg voor, maar bovenal is bekend dat Peter Tremayne een zeer goed gedocumenteerd schrijver is. Als je dus een beetje interesse hebt in de vroege geschiedenis kom je heel wat aan de weet over deze tijd.

Peter Tremayne (1943) is het pseudoniem van de Ierse wetenschapper en schrijver Peter Berresford Ellis. Naast de serie over zuster Fidelma, waarvan inmiddels 25 delen zijn verschenen, heeft hij fantasy-boeken geschreven en een verdienstelijk aantal wetenschappelijke werken gepubliceerd.

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: