maandag 30 oktober 2017

Cyberboy

Woensdag 1 november start de nieuwe editie van Nederland Leest, met dit jaar als thema Robotica. M'n collegablogger kondigde het zaterdag al aan. Heel Nederland leest én praat over de rol van robots en techniek in ons leven. Natuurlijk doet de jeugd daar ook weer aan mee, met een eigen Junior-versie van deze mooie campagne van CPNB. Dit jaar staat het boek Cyberboy van Tanja de Jonge centraal. Bijna alle groepen 7 en 8 in de Hengelose basisscholen lezen deze maand het spannende avontuur van Kevin en zijn beste vriend Bjorn.

Kevin zag zijn vriend Bjorn voor het laatst in het ziekenhuis. Na een tragisch ongeluk werd hij hersendood verklaard. En ineens was hij weg. Twee jaar later staat Bjorn zomaar weer in de klas. Hij heeft een speciale behandeling ondergaan in Japan en is helemaal genezen. Maar hij is ook veranderd; het lijkt wel alsof hij geen eigen emoties heeft en de gezichtsuitdrukkingen van andere imiteert. Hoe blij Kevin ook is, hij voelt dat er iets niet klopt en gaat samen met twee vrienden op onderzoek uit. Wat volgt is een spannend en ontroerend verhaal over de consequenties van vergevorderde geneeskunde, waarbij mens en machine gecombineerd worden.

Ik vind het om verschillende redenen een interessant boek voor jeugd én volwassenen. Natuurlijk is het spannend, ogenschijnlijk betrouwbare personages blijken dubbele agenda's te hebben, het bouwt langzaam op naar een verrassende ontknoping, kinderen zijn de held. Allemaal bekende ingrediënten om de jeugd aan het lezen te krijgen. Maar er zit ook een mooie psychologische laag in dit verhaal. Want voor Kevin wordt de vraag hoe langer hoe meer of Bjorn nu als mens of als machine behandeld moet worden. En hoe hij in die situatie de beste vriend voor hem kan zijn, zoals hij die vóór het ongeluk altijd was.

Het beeld dat geschetst wordt van een samenleving waarin computers niet alleen in ons huishouden, maar ook in onze hersenen een rol spelen, vind ik wel een beangstigende. Maar aan de andere kant, zover zijn we er eigenlijk al niet meer van verwijderd. Het lijkt soms wel alsof al die computers en apparaten ons denken en handelen al behoorlijk in de greep hebben. Het kost ons tenslotte steeds meer moeite om die techniek gewoon even links te laten liggen...

Reserveer Cyberboy in onze catalogus.

Geen opmerkingen: