maandag 4 september 2017

Het bos: het handboek voor elke boswandeling

Peter Wohlleben is een boswachter met enige celebrity status in Duitsland. Zijn boek Het verborgen leven van bomen was het bestverkochte non-fictieboek van 2015 in Duitsland en stond in de top 5 van de The New York Times bestsellerlijst. Hij heeft inmiddels meerdere boeken geschreven over bos, dieren en natuurbehoud.

Zijn nieuwste boek is Het bos: een superleuk boek waarin hij de lezer meeneemt op een ontdekkingsreis door de verborgen wereld van het bos. Peter Wohlleben heeft een aanstekelijk enthousiaste voor de natuur en weet informatie boeiend te brengen. Tegelijk is hij ook heel kritisch over hoe wij met de natuur in Europa omgaan.

Na jarenlang voor het Duitse Staatsbosheer te hebben gewerkt was hij het zat. Hij nam ontslag want hij kon zich niet vinden in de aanpak van het gangbare bosbeheer zoals het rooien met zware machines waardoor het leven in de bosbodem onherstelbaar beschadigd raakt. Ook de nadruk op het aanplanten van sparren stond hem tegen. Sparren groeien lekker snel, zijn recht en zijn goed voor de houtproductie maar eigenlijk horen ze hier niet thuis: sparren houden van een koeler en natter klimaat zoals in Noord Europa. Ze doen het hier dan ook steeds slechter in ons veranderende klimaat dat steeds droger en warmer wordt. Ook zijn de sparrenplantages niet goed voor de rest van de bosdieren.

Hij ging voor een gemeente in de Eiffel werken die openstond voor zijn meer ecologische aanpak en beheert nu 1.200 hectare bos op zijn manier. Hij bedacht andere inkomstenbronnen dan alleen houtverkoop zoals een bosbegraafplaats en hij organiseert workshops, rondleidingen en survivaltrainingen. Ook vervangt hij langzaam de vele sparren met beuken. Want de beuk is eigenlijk de boom die hier thuishoort maar van de oude beukenbossen is in Duitsland nog maar 1 promille over.

Ondertussen is hij de Waldakademie begonnen waarin hij zijn gedachtegoed verder uitdraagt aan iedereen die interesse heeft. Hij heeft op de site ook een leuke actie waarin je een vierkante meter (of meer) beukenbos kunt leasen voor 50 jaar. Goed bezig die boswachter!    

Reserveer Het Bos in onze catalogus.

Geen opmerkingen: