zaterdag 5 augustus 2017

Michelle Visser


Plannen om naar Frankrijk te gaan met vakantie? Liefhebber van romantische feelgood boeken? Dan mogen deze twee boeken van de Hengelose schrijfster Michelle Visser niet ontbreken in je bagage. Ik heb het over Het huis met de blauwe luiken en het onlangs verschenen vervolg Een lucht vol Franse dromen. Beiden boeken gaan over vriendschap en romantische verwikkelingen tegen de achtergrond van het prachtige Franse landschap.

Van de achterflap
Als Anneloes Beekman ontdekt dat haar rijke en succesvolle echtgenoot vreemdgaat, verlaat ze hem en hun luxe ­leventje in Wassenaar. In een opwelling koopt ze een ­vervallen huis met blauwe luiken in midden-Frankrijk om er een chambres d’hôtes in te beginnen. Maar na de eerste euforie loopt ze tegen de harde werkelijkheid aan: het huis moet intensief verbouwd worden, en zelf kan ze amper een schroef van een spijker onderscheiden. Gelukkig maakt ze gemakkelijk vrienden. Met hulp van de Nederlandse klusjesman Sjoerd, de Franse kokkin Georgette en nog meer kleurrijke streekgenoten weet ze een nieuw bestaan op te bouwen.
In de zomervakantie komen haar ouders en vriendinnen uit Nederland logeren, en dan beseft Anneloes pas goed hoe ingrijpend haar leven is veranderd. Het Franse platteland vraagt om aanpassing en soms is het lastig om de charme te blijven inzien van de stilte en eenzaamheid, de elektriciteit die regelmatig uitvalt en de grote spinnen in huis. Lukt het Anneloes om van haar Franse droom een succes te maken, of was haar vertrek uit Nederland een grote vergissing?

En voor degene regelmatig kijkt naar Ik vertrek en Bed & Breakfast is dit een heerlijke roman over een nieuwe start maken en alles wat daarbij komt kijken: afscheid nemen van het oude, een verbouwing, nieuwe vrienden maken en je afvragen of je de juiste keuze hebt gemaakt.
Waar Het huis met de blauwe luiken mij een beetje deed denken aan de film Under the Tuscan sun (over het nieuwe leven van Frances Maye in Toscane, ze verhuisde naar een vervallen boerderij in de buurt van Cortona), deed Een lucht vol Franse dromen mij juist denken aan Maeve Binchy.

Van de achterflap
Anneloes Beekman (Loes voor vrienden en familie) doet er alles aan om van haar chambres d’hôtes bij het Franse dorp Pommiers een succes te maken. Terwijl de zomer overgaat in een zonovergoten herfst en ze zich steeds meer thuis voelt in haar nieuwe leven, ontvangt ze gasten, leert ze de dorpsbewoners beter kennen en zorgen haar vrienden voor de nodige warmte in haar vrijgezellenbestaan. Wel vraagt Loes zich soms bezorgd af of ze Chez Loes ooit winstgevend zal kunnen maken. 
Als er een charmante kunstschilder op haar erf verschijnt vergeet ze tijdelijk alle zorgen, tot de realiteit haar inhaalt en bijna iedereen om wie ze geeft in de problemen lijkt te raken. Loes doet wat ze kan om haar vrienden bij te staan, zoals ze ook telkens op hen kan rekenen. Ondertussen leert ze koken voor haar gasten, struint ze marktjes af voor haar beginnende brocantehandel en doet ze bij toeval een ontdekking die haar terugvoert naar een duistere periode in het bestaan van de streek. En dan is er nog de hoop op een nieuwe grote liefde in haar leven…

Ook dit deel is vrolijk en positief. Gelukkig krijgt Loes wat meer twijfels over de financiële situatie van haar chambres d’hôtes en of ze haar hoofd boven water kan houden. In het eerste boek was het allemaal net iets te rooskleurig. Maar ook dit boek is heerlijk om te lezen op een fijne zomerdag. Je waant je dan bijna zelf op het Franse platteland, in de tuin van het Huis met de blauwe luiken, dromend over…….

Voor de fans...het derde deel staat al in de schrijfplanning van Michelle.

Reserveer hier Het huis met de blauwe luiken in de catalogus
Reserveer hier Een lucht vol Franse dromen in de catalogus

Geen opmerkingen: