maandag 14 augustus 2017

Manchester by the sea

"Er valt veel te lachen in loodzwaar drama Manchester by the Sea." Zo kopt half januari van dit jaar de Volkskrant over de nieuwe film van Kenneth Lonergan. Met in de hoofdrol een weergaloze Casey Affleck. En daar ben ik het helemaal mee eens. De situaties of spitse dialogen waren soms echt heel grappig, zonder dat dat eigenlijk zo bedoeld was. Want jee, wat een pijnlijke film. Maar ook wonderschoon.

Lee is een klusjesman in meerdere appartementen. Hij strompelt door het leven, maakt moeilijk contact, is niet echt het zonnetje in huis. Dan blijkt z'n oudere broer overleden en krijgt Lee de voogdij over z'n 16-jarige neefje Patrick. Lee gaat terug naar het vissersdorp waar hij is opgegroeid om alle zaken te regelen. Die voogdij ziet hij niet zo zitten, en hij lijkt er ook niet echt de aangewezen persoon voor. Maar wat dan?

Gaandeweg de film leer je wat er in het verleden is gebeurd, in datzelfde dorpje, met 'de' Lee. Dat komt in flashbacks voorbij, die naadloos door het verhaal in het heden zijn gemonteerd. Even opletten dus, maar je kunt eigenlijk geen puzzelstukje missen, zo goed is dit gemaakt. En langzaam aan begin je dan de last, heet verdriet, de schuld en ook de zwaarte te voelen, die Lee tot die horkerige klusjesman heeft gemaakt. Alhoewel hij natuurlijk ook ergens een andere afslag had kunnen nemen, maar niet iedereen is daartoe in staat.

Niet dat hij het enige slachtoffer is in die familie, of in dat dorp. Iedereen draagt z'n bagage. Net als in het gewone leven eigenlijk. Patrick is de enige die daar nog een beetje jong en onbezorgd doorheen fladdert, wat nog best knap is, met zo'n moeder die er niet voor hem kan zijn. Maar zo te zien heeft hij dat karakter van z'n vader geërfd.

Ik heb genoten. Casey Affleck won met deze rol meerdere prijzen, waaronder een Oscar. Ook de film, de regisseur en het scenario hebben nominaties verzilverd. Terecht. Het verhaal kabbelt voort, maar onder de huid woedt een storm. Dan is het onvermijdelijk dat er soms een lach uit stoot om even te ontladen. Meesterlijk!Reserveer de dvd in onze catalogus.

Geen opmerkingen: