maandag 21 augustus 2017

Het leven van Agatha Christie: haar autobiografie

Wist je dat er van detectiveschrijver Agatha Christie tussen de twee en vier miljard boeken zijn verkocht. Ze staat dan ook ferm bovenaan op de fictie bestsellersauteurslijst aller tijden. Ze is in 108 talen vertaald en heeft 66 romans, 20 toneelstukken en 105 korte verhalen geschreven.

Maar Agatha Christie was veel meer dan alleen een detectiveschrijver. Want schrijven was voor haar iets wat ze tussendoor deed als ze geld nodig had. Sterker nog: eigenlijk had ze een hekel aan Hercule Poirot, een van haar bekendste hoofdpersonen. Ze vond het maar een pedant en vervelend mannetje. Maar ja, hij verkocht wel goed...

Agatha Christie werd geboren in 1890 en kwam uit een gegoed middenklasse gezin. Als kind had ze al heel veel fantasie en bedacht ze allerlei verhalen rond haar katjes. Op haar vijfde heeft ze zichzelf lezen geleerd want haar moeder vond dat kinderen zich zelfstandig moesten ontwikkelen. Ze is dan ook nooit naar een formele school geweest, wel ze had gouvernantes.

Haar eerste boek, De zaak Styles met Hercule Poirot, heeft ze naar heel veel uitgeverijen gestuurd maar het werd steeds afgewezen. Bij een uitgeverij kreeg ze zelfs pas na twee jaar een reactie. In de tussentijd was ze druk tijdens de 1e wereldoorlog met o.a. met het verzorgen van gewonde soldaten en ging ze aan de slag als apothekersassistent. Die kennis kwam later goed van pas omdat ze zo goed de hoogte was van de werking van allerlei giftige stoffen.

Uiteindelijk was er een uitgever die wel interesse had en haar een contract aanbod. En dat was de start van haar succesvolle schrijfcarrière. Maar schrijven bleef altijd een bijzaak voor haar en dat deed ze vooral voor geld wat ze vervolgens uitgaf aan huizen (ze had er ooit acht tegelijk) en aan reizen. Ze had veel interesse in het Midden-Oosten en daar heeft ze haar tweede man Max ontmoet. Hij was archeoloog en samen met hem heeft ze veel opgravingen gedaan in het huidige Syrië en Irak.

Ze was in staat om overal te schrijven als ze maar een recht bureau en een rechte stoel had. Ze schreef tijdens haar reizen, de archeologische opgravingen en op rustige momenten tussendoor. Haar autobiografie leest als een trein: het geeft een mooi beeld van haar interessante leven en ze beschrijft het heel beeldend. Ze is overleden in 1976 en liet een uitgebreid oeuvre na dat nog steeds wordt gelezen, verfilmd en gespeeld. Haar toneelstuk de Mousetrap wordt al 65 jaar continu opgevoerd!

Reserveer Het leven van Agatha Christie: haar autobiografie in onze catalogus.  

Geen opmerkingen: