woensdag 23 augustus 2017

De boogschutter van Hirado

Van het verleden kunnen we veel leren. Als kind hield ik al van boeken met een historische achtergrond en daar waren er gelukkig veel van. Niet uit mijn jeugdtijd, maar meer van nu zijn de historische jeugdboeken van Rob Ruggenberg. Getipt door mijn collega Janine las ik De boogschutter van Hirado. Heerlijk weer, zo'n boek dat door de ogen van een jeugdige hoofdpersoon de spannende wereld van het verleden tot leven verwekt. En dit keer nog wel die van de VOC en de moeizame relatie met Japan. Geen alledaags onderwerp.

Reyer is een 15-jarige jongen uit Zeeland die met zijn vader naar Batavia vertrekt om daar de fijne kneepjes van het koopmansvak te leren. Daarvoor stuurt zijn vader hem met een VOC koopman mee op een schip naar Japan. Deze koopman, Wonderaer genaamd, is een lompe boer die zich maar al te graag bindt aan het 13-jarige Japanse meisje Sakura, dat door haar vader aan de Nederlandse koopman wordt aangeboden. Vanaf de eerste seconde is de elektriciteit tussen Reyer en Sakura voelbaar, maar beiden kunnen niet anders dan dit onderdrukken. Sakura’s haat voor haar echtgenoot groeit en kan niet anders dan noodlottig eindigen. Op de achtergrond groeit de haat van de Japanners tegen de Nederlanders. Elk vermoeden van christelijk geloof wordt extreem zwaar bestraft, en uiteindelijk moet de hele VOC in het stof kruipen voor de grote samoerai Inoue Chikugo-no-kami, hoofd van de geheime dienst. Het kost Reyer heel wat moeite en flink wat doorzettingsvermogen om Sakura te redden van de ondergang.

Van Ruggenberg is bekend dat hij zijn boeken uitzonderlijk goed documenteert. Daarop vormt 'De boogschutter van Hirado' geen uitzondering. Veel van de opgevoerde personages hebben in het echt bestaan en ook de beschrijving van de kleding en de Japanse tradities zijn allemaal nauwkeurig beschreven en correct. Een speciale plaats neemt een bijzondere Japanse boog in, de Yumi. Op de website www.hirado.nl kun je nalezen hoe Ruggenberg zich gedocumenteerd heeft en dat maakt dat het verhaal nog meer tot de verbeelding gaat spreken.

Het blijft natuurlijk toch een verzonnen verhaal, maar wel een heel bijzonder verhaal dat van begin tot eind blijft boeien.

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: