maandag 17 juli 2017

Floortje : naar het einde van de wereld

Dit voorjaar genoot ik van een kleine verslaving. Ik ontdekte namelijk Floortje: naar het einde van de wereld. Oké, ik weet, wat betreft televisie lig ik onder een rots. Ik zie Floortje Dessing echt hier en daar wel voorbij komen, ik weet dat ze in 2016 de Televisierring voor dit programma won, maar ik had gewoon nog nooit iets van haar gezien. De aanleiding om toch eens naar één van die verre reizen te kijken, weet ik niet meer. Maar na die eerste was ik gezond nieuwsgierig naar meer.


Dus terwijl de wereld buiten langzaam groen en bloemig werd, heb ik één voor één alle seizoenen van Floortje teruggekeken. En dat leverde heel wat bijzondere momenten op. Wat heeft zij veel kilometers afgelegd, wat een ontberingen soms, maar bovenal, hoe krijgen sommige mensen het voor elkaar om zo te wonen en leven!

Ik zag veel afgelegen plekken, waar je soms alleen na uren lopen of varen kan komen. Ik zag huizen of tenten zonder enige vorm van luxe. Ik zag stelletjes die 24/7 op elkaar zijn aangewezen, maar ook gezinnen met kinderen. Waarvan ik me dan weer afvroeg welke rijkdom of schade deze jeugd uiteindelijk op hun heeft. Maar bovenal zag ik overal passie en levenslust. Mensen die heel bewust kiezen voor een plek of een beroep of een lifestyle. Mensen die soms 'toevallig' ergens inrollen en gaandeweg besluiten nooit meer weg te willen. Echt alle verhalen komen voorbij. En het raakte me, keer op keer. Juist die drive, die levenslust, dat pure contact met de elementen van moeder aarde.

Praktische ik dacht eigenlijk ook altijd bij weer een nieuw aflevering: "Hoe heeft ze deze mensen ooit gevonden?" en "Hoe is ze weer thuisgekomen!" Want dat laten ze nooit zien, de boefjes. Maar wat heeft zij een avonturen beleefd, met die cameraman van d'r. Of is het een vrouw? Whatever. Zielenmaatjes moeten het inmiddels zijn. Respect!

Reserveer de dvd met seizoen 1 en 2 (2014) in onze collectie.

Geen opmerkingen: