woensdag 3 mei 2017

Noli me tangere

Andrea Camilleri is een bijzonder schrijver. Pas op zijn zeventigste verscheen zijn eerste detective met commissaris Montalbano in de hoofdrol. Vanaf dat moment was elk deel een regelrechte bestseller. Noli me tangere verschijnt op zijn 91ste en is geen thriller met Montalbano, maar zou je toch een soort thriller kunnen noemen. Een moord wordt niet gepleegd, maar de commissaris, in dit geval commissaris Maurizi, wil het raadsel dat hij krijgt aangereikt toch oplossen. Een verbluffend krachtige en moderne, korte roman volgt.


Laura Garaudo is de veel jongere en eigenzinnige echtgenote van de bekende schrijver Mattia Todini. Op een dag verdwijnt ze en commissaris Maurizi wordt gealarmeerd. Al snel blijkt dat Laura vrijwillig via de achterdeur uit haar eigen leven is verdwenen. Laura laat subtiele aanwijzingen na over de route die ze volgt en de bedoelingen die ze met haar leven heeft, aanwijzingen die alleen de inmiddels door haar gegrepen Maurizi op de juiste waarde weet te schatten. Via de mannen/minnaars in haar leven, haar beste vriendin, de professor waar ze bij afstudeerde volgt Maurizi Laura tot hij uiteindelijk de verklaring voor haar verdwijning vindt en accepteert.

Noli me tangere is een Bijbelse uitdrukking. Het is de Latijnse versie van de woorden die door Jezus gesproken worden tegen Maria Magdalena, wanneer ze hem herkent na zijn verrijzenis. De betekenis van deze zin is "stop met aan me vast te houden", of "stop met je aan me vast te klampen". Eeuwenlang al wordt in de kunst naar de verborgen betekenis van deze woorden gezocht en worden er verschillende interpretaties weergegeven. Probeert ze Jezus aan te raken/te omhelzen/vast te grijpen en is dit toegelaten of niet? Of heeft ze Jezus omhelsd en moet zij zich voortaan instellen op een andere relatie tot de verrezen Christus? Het is het onderwerp van Laura's scriptie, maar de diepere betekenis in deze roman van Camilleri is natuurlijk de onaanraakbaarheid van Laura. Dat begrijp je echter pas als je deze roman uit hebt.

Deze roman bestaat bijna uitsluitend uit dialogen en af en toe een (gedeelte van) een brief of email. Een bijzondere vorm en uitermate knap gedaan, want het blijft boeien tot de allerlaatste letter. Wat een geweldige schrijver!

Reserveer in onze catalogus


Geen opmerkingen: