zaterdag 29 april 2017

Villa Triste - Lucretia Grindle


Met deze roman waan je je een tijdlang in Florence. Zowel de stad ten tijde van de Tweede Wereldoorlog als de stad van nu voeren je mee in een stroom van gebeurtenissen die je niet meer loslaten totdat je de laatste bladzijde hebt omgeslagen. Villa Triste, een mooi en ontroerend verhaal. Fictief, maar gebaseerd op historische gebeurtenissen die aan het einde van de tweede wereldoorlog in Italiƫ hebben plaatsgevonden. De gebeurtenissen tussen 1943 en 1945 hebben werkelijk plaatsgevonden, maar de moord is fictie.
Van de achterflap 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden de zusjes Caterina en Isabella Cammaccio gedwongen de moeilijkste beslissingen van hun leven te nemen waarvan de consequenties nog jarenlang zullen doorwerken. Veertig jaar later moet Alessandro Pallioti een merkwaardige moordzaak op een oude man oplossen. De vermoorde man blijkt een held voor de verzetsleden van de Tweede Wereldoorlog te zijn geweest. Hij is doodgeschoten en er is zout in zijn mond gepropt. Hoe meer Pallioti zich in de zaak verdiept, des te meer komt de geest van de oorlog tot leven. Als hij het dagboek van Caterina tussen het bewijsmateriaal vindt, wordt een ontstellende geschiedenis van het verzet en het leven van twee zussen opgerakeld.

Er zijn twee verhaallijnen. De ene speelt zich af in het Florence van 1943/1944 en de andere in het huidige Florence. De overgang van het verleden naar het heden is mooi gedaan, beide verhaallijnen zijn goed te volgen.
Lucretia Grindle maakt de spanning van de acties en de persoonlijke drama’s van de verzetsstrijders bijna voelbaar. Het verhaal van Caterina vond ik wel wat spannender dan dat van Pallioti. Caterina is iemand is die niet graag voorop loopt maar stoer genoeg om haar leven te wagen voor deze andere, onbekende mensen. Door het dagboek van Caterina wordt langzamerhand duidelijk welk verraad er heeft plaatsgevonden. Wie was er daadwerkelijk omgekomen en wie heeft verraad gepleegd?
Zoals al eerder gezegd...een boek dat zich moeilijk opzij laat leggen, als je er eenmaal in begonnen bent.

Reserveer Villa Triste in onze catalogus

Geen opmerkingen: