dinsdag 18 april 2017

Love & Friendship

De mannen zijn sukkels in de nieuwste Jane Austen verfilming Love & Friendship. De knappe weduwe Lady Susan wikkelt ze allemaal om haar vinger en spant ze meedogenloos voor haar karretje. Het is een film met vileine humor en het beschaafde 18de-eeuwse Engelse taalgebruik zit vol met heerlijke valse sneren en gemene oneliners.  

En hoofdrolspeelster Kate Beckinsale steelt de show als de volstrekt egocentrische en manipulatieve Lady Susan die op jacht is naar een nieuwe man voor zichzelf en voor haar dochter en daarbij een spoor van ellende achter zich laat.

De novelle Lady Susan is een jeugdwerk van Jane Austen. Zijn in haar latere werk de heldinnen keurige jonge vrouwen, bij Lady Susan is dat absoluut niet het geval. Zij is een vrouw van de wereld die weet wat ze wil en er voor zorgt dat ze het krijgt. En onderwerpen als lust en overspel komen hier onverbloemd aan de orde wat wel aangeeft dat Jane Austen wist wat er in de wereld speelde.

Het is een zedenschets met humor maar het wordt gelukkig geen klucht. Want de mensen lijden echt onder het gedrag van Lady Susan, behalve dan misschien de rijke sukkel Sir James Martin. Die is zo dom dat ieder gesprek met hem voor iedereen gĂȘnant wordt. Hou je van Jane Austen, kostuumfilms en snelle grappige dialogen dan is dit een film voor jou.Reserveer Love & Friendship in onze catalogus.

Geen opmerkingen: