maandag 20 maart 2017

Steeds als ik de zin van het leven te pakken heb, komen ze met iets nieuws

Als jongeman hield Daniel Klein tot zijn dertigste een schriftje bij met korte en krachtige citaten van verschillende filosofen over de beste manier om zijn leven in te vullen. Sommige zijn met hanenpoten voorzien van zijn eigen commentaar. Als bejaarde man vond hij dit schriftje bij het opruimen terug en las het weer met veel plezier. Eerst was er wat plaatsvervangende schaamte over zijn naïviteit: had hij nou echt gedacht dat filosofen hem konden leren hoe te leven? Maar ooit was dit een van de centrale vragen van de filosofie. En de hoe-te-leven-vraag hield hem in feite nog steeds bezig. Dat gaf hem de inspiratie om zijn schriftje te gebruiken om opnieuw over het goede leven na te denken.

Steeds als ik de zin van het leven te pakken heb, komen ze met iets nieuws is een heel erg leuk en interessant boek. Het is leuk omdat Daniel Klein met humor en de nodige zelfrelativering terugkijkt op zijn leven in relatie met de filosofische citaten. Het is interessant om omdat het gaat om essentiële levensvragen en de antwoorden die filosofen er in de loop van duizenden jaren op gaven. Met aanstekelijk plezier maakt hij duidelijk wat hedonisme, existentialisme, de leer van de vrije wil en al die andere stromingen eigenlijk inhouden – en vooral wat ze betekenen voor zijn persoonlijk leven en voor dat van zijn hond Snookers (hedonist van nature).

Helaas is in de moderne filosofie de hoe-te-leven-vraag ondergeschikt geraakt aan de kennisleer (hoe weet je wat echt en waar is?) en de logica (wat zijn de principes van de rationaliteit?) De meeste filosofen laten deze kwestie maar al te graag over aan talkshowpresentatoren, peptalkers en goeroes. En dat vindt Daniel Klein eigenlijk best jammer. Want zelfs bij hem als zeventiger is de behoefte aan zulke overdenkingen alleen maar toegenomen. Hij heeft niks tegen peptalkers en goeries maar waarom zou je de indringende en relevante uitspraken van grote filosofen negeren?

Dus vandaar dit mooie boek met zijn verzameling korte filosofisch lessen voorzien van zijn persoonlijk commentaar. Echt de moeite waard!

Reserveer Steeds als ik de zin van het leven te pakken heb, komen ze met iets nieuws in onze catalogus. Ook als e-book te leen.

Geen opmerkingen: