zondag 5 maart 2017

Hoe lees ik? -Lidewijde Paris


Wat is nu eigenlijk literatuur en hoe werkt het? Het mooie is dat iedereen weer andere dingen uit boeken haalt. Logisch, je leest door de bril die je zelf bent. Jij hoeft dus niet hetzelfde uit een boek te halen als ik doe.
En nee, literatuur is niet moeilijk. Soms hoor je wel eens dat iemand vindt dat literatuur te moeilijk is voor hem of haar. Omdat ze denken dat er een laag in zit die zij niet kunnen raken. Onzin, volgens Lidewijde Paris, om te leren hoe je meer uit een boek kun halen hoeft niet ingewikkeld te zijn.'Mensen willen juist geen dure cursus, maar op een toegankelijke manier begrijpen dat een roman meer is dan het verhaal alleen. Met welke technieken sorteert een schrijver een bepaald effect? En als literatuur kunst is, waar bestaat dat kunstzinnige dan uit?'
'Literatuur voedt mijn denken en brengt mij op talloze ideeën. Het dwingt me om verbanden te leggen en te associëren.'

Hoe lees ik? is bedoeld om mensen die al lezen meer uit hun boek te laten halen. Het staat vol met aanwijzingen die elke lezer kunnen helpen een tekst eens anders te lezen, aan de hand van zinnen, alinea’s, verhalen en romans.
De boeken die ze aanhaalt kent iedereen wel van naam of heeft ze in de kast staan. Van Honderd jaar eenzaamheid van García Márquez tot De Da Vinci code van Brown, van De zwarte met het witte hart van Japin tot David Mitchell.
Aan het eind heeft ze nog allerlei tips voor leesclubs, boekhandelaren, scholen, beginnende schrijvers en alle andere lezers. 

Hier wil je echt bij zijn: Ontdek het enthousiasme van uitgeefster Lidewijde Paris over het lezen van boeken! Woensdag 22 maart is ze in Bibliotheek Hengelo voor een inspirerende leesworkshop.

Reserveer Hoe lees ik een boek? hier in onze catalogus

Geen opmerkingen: