woensdag 8 februari 2017

Pauline Slot: Dood van een thrillerschrijfster

Ik ben al fan van Pauline Slot sinds ik haar debuutroman Zuiderkruis heb gelezen. Niet zo vreemd dus dat ik vol verwachting begon aan 'Dood van een thrillerschrijfster'. En opnieuw werd ik niet teleurgesteld. 'Dood van een thrillerschrijfster' bevat zoveel onderliggende subtiele lijntjes dat mijn aandacht geen moment verslapte. En het einde, tenslotte, vond ik een absolute vondst.

Op een Grieks eiland ontvangt de schrijfster Selma Hoogstins iedere zomer een (telkens wisselende) groep schrijfsters, die in de rustige omgeving en de nimmer aflatende zonneschijn werken aan hun boek. Zij schrijven om verschillende redenen en Selma verstaat de kunst ieder afzonderlijk te ondersteunen in het voortschrijdende proces van schrijven, passend bij de persoon, hun drijfveren en ambities. Selma is zelf een niet onverdienstelijk schrijfster, maar tot een bestseller wil het niet echt komen. En al wil ze zich niet laten be- dan wel ontmoedigen door de verkoopcijfers van haar boeken, het houdt haar toch bezig.
De komst van een succesvolle thrillerschrijfster brengt de groep schrijvers op het eiland in flinke beroering en de spanning bouwt zich op....

In deze roman brengt Pauline Slot veel onder onze aandacht. Ik herkende natuurlijk de verwijzingen naar werkelijk bestaande personen en situaties die zijn voorgevallen in de ‘inner circle’ van het boekenvak. Knap hoe ze dit met een ironisch ondertoon beschrijft.

Daarnaast beschrijft ze het paradijsje onder de Griekse zon beeldend (genieten!), maar laat niet na ook de keerzijde te benoemen. De crisis die de lokale bevolking steeds verder naar beneden trekt en de confrontaties tussen de Grieken en buitenlanders die hun leefgebied met iedere villa verder innemen. Het geeft een serieuze noot aan de plot waarin zaken eerder als parodie worden afgeschilderd.

Hoewel ik heb begrepen dat de meningen over dit boek van Slot wat verdeeld zijn vond ik het een fijn boek, spannend, grappig en verrassend.

Reserveer Dood van een thrillerschrijfster in onze catalogus

Geen opmerkingen: