maandag 20 februari 2017

Jasper en zijn knecht

In 2012 koopt schrijver Gerbrand Bakker een oud huis in de Duitse Eifel. Hij voelt een lichte weerzin om aan een nieuwe roman te beginnen: "die lichte weerzin, die nu al zo'n vijf jaar duur, is een van de redenen om dit boek te schrijven". Echte financiƫle noodzaak is er ook niet: zijn boeken lopen nog goed, worden over de hele wereld vertaald en hij schrijft wekelijks een column in Trouw.

En het is ook tijd voor iets anders: vanaf december 2014 maakt hij korte metten met zijn schrijfcrisis en gaat een jaar lang een dagboek bijhouden. Het resultaat is het prachtige boek Jasper en zijn knecht.

De Jasper in de titel is een lichtelijk gedragsgestoorde hond die hem af en toe tot wanhoop drijft. Jasper heeft de neiging om achter wild aan te gaan en blijft dan urenlang weg terwijl zijn baas (of knecht) zich zorgen maakt om hem en om de vele motorrijders in de Eiffel. Want uitkijken bij een weg oversteken is ook niet Jaspers sterke kant.  

In Jasper en zijn knecht vertelt Gerbrand Bakker over het dagelijks leven in de Eifel. De contacten met zijn buurman Klaus, de bejaarde buurvrouw Weiers, hertenjager Ewald en dakdekker Rudi. Het is mooi om te lezen hoe hij is opgenomen in die kleine gemeenschap ondanks dat hij in hun ogen toch een vreemde snuiter moet zijn als homofiele schrijver uit Holland zonder rijbewijs. Maar hij is ook een zoon uit een groot boerengezin, sociaal als hij daar zin in heeft, praktisch en weet van aanpakken.

Naast zijn belevenissen in de Eifel is het boek een fascinerende mix van boeiende verhalen uit zijn verleden: zijn jeugd op het platteland in Noord Holland, zijn ouders en grootouders, de verdrinkingsdood van zijn jongere broertje en zijn deprimerende tijd op de sociale academie in Leeuwarden. Verder schrijft hij over de literaire wereld en zijn schrijverschap met o.a. het geven van lezingen, zijn contacten met collega auteurs en de ellende van internationale promotiereizen door zijn vliegangst. Jasper en zijn knecht is fascinerende mix van verhalen en een echte aanrader.

Reserveer Jasper en zijn knecht in onze catalogus.

Geen opmerkingen: