maandag 6 februari 2017

Dertig zenlessen

Dertig zenlessen voor de dagelijkse praktijk is een leuk boekje voor op je nachtkastje. Vlak voor het slapengaan even een dosis oosterse wijsheid werkt bij mij altijd goed. Het zijn korte stukjes en dat heeft weer het voordeel dat er altijd wel wat tussenzit waar je op dat moment wat aan hebt.

Ook vind ik die oude verhalen van maffe zenmeesters die op creatieve manieren leerlingen wat proberen te leren altijd leuk om te lezen. Ze proberen steeds leerlingen op het verkeerde been te zetten en hun zekerheden onderuit te halen om ze op die manier aan het denken te zetten. En indirect mijn dus ook.

Dertig zenlessen is volgens Rients Ritskes bedoelt voor iedereen die op zoek is naar meer kwaliteit en diepgang in leven en werk. En dat geloof ik ook wel: er zit tussen de dertig lessen altijd wel iets wat in je leven speelt. En dan is het altijd goed als je een oude zenmeester zich er mee bemoeit of het inzicht van de eeuwenoude zenwijsheden voor een andere kijk op de zaak.

Mooi voorbeeld is het verhaal van chef die een zenleraar om advies vroeg: in haar team was de laatste tijd veel ruzie en het ziekteverzuim was hoog. De medewerker werkten er al lang en veel praten had niet veel geholpen. De leraar adviseerde haar om een grote pot zuurballen te kopen en op die pot het opschrift Stressballen te zetten. De medewerkers moesten dan zo'n stressbal nemen als ze iets van spanning voelde opkomen. Verder was de spelregel dat wanneer iemand een stressbal in zijn mond had hij of zij niet mocht spreken tot de bal op was. Het voorstel werd op de afdeling met plezier ontvangen en er werden veel stressballen gegeten. Na twee maanden was de stressballenconsumptie met vijftig procent gedaald en eveneens het ziekteverzuim. Klinkt te mooi om waar te zijn maar blijkbaar echt gebeurt. En de essentie is dat deze zenleraar op een creatieve manier een moment van bezinning wist in te bouwen.

Dertig zenlessen is een nieuwe versie van ‘De Zenmanager’ (2000), met dertig Zenlessen speciaal gericht op managers. In deze nieuwe versie staan dezelfde lessen, maar nu herschreven voor een breder publiek met korte hoofdstukjes over onder andere mensenkennis, kwaliteit, logisch redeneren en complimenten. Rients Ritskes is oprichter van en geeft leiding aan een samenwerkingsverband van meer dan 35 Zen.nl vestigingen in Nederland.

Reserveer Dertig zenlessen in onze catalogus.      

Geen opmerkingen: