zondag 5 februari 2017

BOUD - Eva Rovers

Boudewijn Büch was voor velen vooral bekend vanwege zijn enthousiaste presentaties op TV. Bij de VARA maakte hij talloze programma’s waarvan de Wereld van Boudewijn Büch toch wel de bekendste was. Met een enorm enthousiasme wist Boudewijn Büch een groot publiek te interesseren voor obscure eilanden, uitgestorven dieren, lang vergeten schrijvers, oude boeken en zijn talloze andere fascinaties.
En Büch heeft nog steeds een enorme naam onder met name tv-makers als hét voorbeeld van een popularisator van cultuur en van wetenschap, vanwege zijn enthousiasme, vanwege zijn schitterende verhalen.


Het leven van Boudewijn Büch is in vele boeken, krantenartikelen, opiniestukken, interviews en televisieprogramma’s beschreven maar hij werd veelal weggezet als fantast, als iemand die een parallel universum schiep, als een straatschoffie dat ook eens een boek had gelezen.

Eva Rovers kreeg van de erven exclusief inzage in het persoonlijk archief van Büch, bestaande uit dagboeken, foto’s en duizenden brieven. Daarnaast interviewde zij ruim 150 mensen om zo het fenomeen Büch zo dicht mogelijk te naderen.
De biografie BOUD laat zien dat Büch meer was dan een fantast. Hij was iemand die een breed en jong publiek wist te interesseren voor onderwerpen die op het eerste gezicht weinig sexy lijken. Op aanstekelijke wijze liet hij zien dat een mens geen stoffige professor hoeft te zijn om van geschiedenis of poëzie te houden. Hij was een culturele alleseter, die zijn loopbaan als dichter begon en als televisiepersoonlijkheid eindigde.

Rovers focust op de verhoudingen met familie, vrienden, geliefden en zakelijke relaties. En geeft een beeld van een ogenschijnlijk openhartig mens, een man met lekker scherpe humor, een vileine roddeltante, maar ook iemand die geen tegenspraak duldde, om het minste of geringste met een persoon kon breken.

Op woensdag 15 februari is Eva Rovers te gast in de bibliotheek, op uitnodiging van boekhandel Broekhuis en Bibliotheek Hengelo. Zij vertelt dan over haar veelbesproken biografie BOUD, over schrijver/verzamelaar/presentator Boudewijn Büch.

Reserveer hier BOUD via onze catalogus

Geen opmerkingen: