vrijdag 24 februari 2017

Band Of Heathens - Duende

Het is alweer een tijdje geleden dat Band Of Heathens een album uitbracht. Op de eerste editie van Heartland in Metropool stonden de heren nog op het podium: daar speelden ze nog enkele nummers van het album Sunday Morning Record. En nu is er 'Duende': opnieuw een fijne rootsplaat.
"Duende is het vijfde album in tien jaar tijd van de Amerikaanse groep The Band Of Heathens. Omdat de heidense heren zelf vrij vaag blijven over de betekenis van dit woord, stel ik u graag voor aan de tijdens de Spaanse Burgeroorlog vermoorde progressieve toneelschrijver en dichter Federico GarcĂ­a Lorca (1898 – 1936). Volgens hem slaat het woord duende op een situatie waarin de muze gelijk een engel opstijgt naar de hemel. Die engel krijgt pas echt vaart indien de duivel met zijn drietand in zijn achterwerk prikt. De kwalificatie ‘hay duende’ (letterlijk: het heeft duende) is zeker van toepassing op deze nieuwe plaat van onze Texaanse vrienden. Opgenomen in studio’s in Austin, Nashville en Asheville heeft het schrijversduo Ed Jurdi en Gordy Quist een tiental uitstekende liedjes geschreven. Liedjes die in eendrachtige samenwerking met co-producer Jim Vollentine werden opgenomen met de vaste leden Trevor Nealon op keyboards, bassist Scott Davis en de debuterende drummer Richard Millsap. In vergelijking met zijn ingetogen en veelal akoestisch ingekleurde voorganger Sunday Morning Record van vier jaar geleden slaan de muzikale heidenen op Duende nieuwe wegen in. Het geluid op Duende is veelal opgebouwd rond energieke en elektrisch gespeelde gitaarriffs die door het duo Jurdi/Quist in patente rootsrockliedjes als Sugar Queen en Trouble Came Early met hoorbaar plezier voor het voetlicht gebracht worden. Dat de groep daarbij regelmatig in de slipstream treedt van groepen als The Band, The Rolling Stones en The Black Crowes hoeft wat mij betreft geen bezwaar te zijn. Een handvol semi-akoestisch gespeelde liedjes (de juweeltjes Last Minute Man en Keys To The Kingdom) zorgen daarnaast voor de nodige variatie. Hierdoor is Duende een uiterst toegankelijk album geworden waarmee de liefhebbers van onversneden americana met een bite wel raad weten." (altcountryforum)
Wat mij betreft mogen ze opnieuw uitgenodigd worden voor Heartland! Hoewel de sound inderdaad wel wat anders is dan de eerste jaren, is er nog genoeg om van te genieten. En live voegt deze band (vind ik) net even dat beetje sfeer en passie toe dat je soms op de studio-albums mist.
Desalniettemin: een aanrader!

Follow me on Spotify
Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: