woensdag 11 januari 2017

Woesten

Woesten is een plaatsje in België. Dat wist ik niet en daarom snapte ik de titel van dit boek in eerste instantie ook niet. In België dus en Belgisch is dit verhaal; een boek met een bijzondere couleur local. Ik werd getipt over Woesten door een goede vriendin. Prachtig boek zei ze en daar is niets teveel mee gezegd. Kris Van Steenberge is de auteur en Woesten is zijn debuut. Het verhaal speelt einde 19e begin 20e eeuw.

In het dorp Woesten treedt Elisabeth, de knappe dochter van de smid, in het huwelijk met de jonge arts Guillaume Duponselle. Maar er rust geen zegen op hun verbintenis.

Als Elisabeth acht maanden later van een tweeling bevalt, blijkt de eerstgeborene een prachtige zoon, Valentijn. Het tweede kind is zo mismaakt dat Guillaume weigert hem een naam te geven. Toch blijft Nameloos in leven, tegen alle verwachtingen in.
We volgen in Woesten de dorpse gebeurtenissen rond de opgroeiende tweeling terwijl de Eerste Wereldoorlog zijn intrede doet. Van Steenberge vertelt het broeierige verhaal achtereenvolgens vanuit Elisabeth, Guillaume, Valentijn en Nameloos. En dan laat Van Steenberge zien hoe we de wereld om ons heen altijd benaderen vanuit onze eigen referentie, maar dat de werkelijkheid soms een heel andere is, of voor iedereen anders.

Elisabeth is de wat dromerige dochter van de smid die veel van boeken houdt. Dat brengt haar in contact met de mysterieuze meneer Funke, een Duitser die het grote huis in het dorp betrekt.
Guillaume is de dorpsdokter die als kind zijn vader voor zijn ogen heeft zien sterven. Vanuit het gezichtspunt van Elisabeth kon ik maar weinig sympathie voor Guillaume opbrengen. Het deel van het verhaal vanuit Guillaume beschreven geeft wel een verklaring voor zijn gedrag, sympathiek wordt hij er niet door. En dan het verhaal door de ogen van Valentijn en Nameloos, opnieuw een andere wending aan het verhaal. Elk perspectief neemt je dieper mee in het verhaal en roept steeds meer vragen op. De antwoorden komen, maar zijn vaak niet wat je verwacht.

Het verhaal loopt niet goed af, of misschien ook wel. In ieder geval bleef het verrassend en boeiend tot op het eind.

Wat mij betreft, weer zo'n boek dat je dagenlang blijft achtervolgen, je tot nadenken stemt en een aanrader is voor iedereen die van een goed verhaal houdt.

Reserveer Woesten in onze catalogus

Geen opmerkingen: