woensdag 25 januari 2017

Sluit je ogen Michael Robotham

Sluit je ogen is een thriller van de auteur Michael Robotham. Ik heb nooit eerder iets van deze schrijver gelezen, maar hij heeft een respectabel aantal thrillers geschreven die in vele talen vertaald zijn. Geen kleine jongen en dat blijkt ook wel, want 'Sluit je ogen' is een spannende, degelijk in elkaar stekende thriller die je vanaf het begin in z'n greep houdt.

In het plaatsje Somerset worden een moeder en dochter dood aangetroffen in hun huis. Dochterlief ligt sereen op haar bed, met haar lievelingsknuffel in haar handen. De moeder ligt beneden in huis en is met diverse messteken erg bruut om het leven gebracht. Het contrast tussen de twee moorden is zo groot dat het rechercheteam dan ook voor een raadsel staat.


Psycholoog Joe O'Loughlin wordt tegen wil en dank betrokken bij het onderzoek als een van zijn voormalige studenten het werk van de politie in de weg zit door gevoelige informatie aan de pers te lekken. O'Loughlin is een bekend psycholoog en deze student verwijst naar hem, maar O'Loughlin is het helemaal niet eens met de werkwijze van deze jongeman. En dit is dan één van de relationele beschrijvingen in deze thriller waar Robotham zo van schijnt te houden. Want ook zijn verhouding tot zijn ex-vrouw en zijn dochters komt uitgebreid aan bod, evenals zijn relatie met de, inmiddels ex, politie-agent Vincent Ruiz. Het zijn personages die vaker voorkomen in de thrillers van Robotham, heb ik begrepen. Interessant is dat O'Loughlin lijdt aan de ziekte van Parkinson. Robotham vlecht ook dit gegeven kundig door zijn thriller.

Samen met ex-agent Vincent Ruiz gaat Joe op onderzoek uit, en probeert in de huid van de dader te kruipen. Zij stuiten op overeenkomsten met andere zaken, waar de dader de letter A in het voorhoofd van zijn slachtoffers kerft. Pas in het allerlaatste hoofdstuk wordt duidelijk wie de dader is.

Het verhaal bestaat uit twee perspectieven, die van Joe O'Loughlin en die van de dader. Door het perspectief van de dader krijg je als lezer een zeer goed beeld van zijn verontruste verleden en zijn onderliggende gedachten achter de moorden. Deze in cursief geschreven teksten zijn erg beklemmend.

'Sluit je ogen' is een prima thriller, je ogen sluiten gaat echt niet bij dit boek!

Reserveer 'Sluit je ogen' in onze catalogus

Geen opmerkingen: