maandag 16 januari 2017

Rise of the Guardians

Niets zo leuk en ontspannend als een lekkere animatiefilm voor het hele gezin. Natuurlijk met een mooi avontuur, een grappige sidekick en een leerzame moraal. Want een animatie zonder moraal, dat kan natuurlijk niet. Maakt niet uit, de kwaliteit van dit soort films blijft maar stijgen, dus die moraal nemen we op de koop toe. De film die het in vakanties - en vooral in de winter - altijd goed doet is Rise of the Guardians. Rise of wat?

Nou kijk, de kinderwereld wordt beheerst én beschermd door vier grote 'legendes': de Kerstman, de Paashaas, de Tandenfee en Klaas Vaak. Zij verplaatsen zich razendsnel over de wereld om het leven van alle kinderen te verrijken met feestdagen, kadootjes, eieren en mooie dromen. Deze legendes bestaan omdat kinderen in hen geloven. Dat maakt ze krachtig, maar ook kwetsbaar.

Want er is nog een legende, die langzaamaan weer terrein wint in de hoofden van de kinderen en die er alles op zet om de andere vier legendes te laten verdwijnen: Git(zwart). De man die verantwoordelijk is voor alle angsten en nachtmerries. Die maakt dat de kinderen stoppen met geloven in de wonderen van het leven. Dus om te blijven leven moeten de legendes deze Git verslaan.

Kerstman - als opperhoofd en vader van alle legendes - kent maar één persoon die hen hierbij kan helpen: Jack Frost. Die wij volgens mij kennen als Koning Winter. Maar ja, in deze film is het toch echt een Jack. Een blije speelse knul, die er voor leeft om kinderen te laten genieten van ijs en sneeuw. Maar Jack Frost is nog geen echte legende. Kinderen kunnen hem niet zien en hij voelt zich vaak wat eenzaam en afgewezen hierdoor. Ondanks alle pret die hij met ze heeft. Hij vraagt zich vaak af: waarom ben ik hier eigenlijk, wie ben ik, waar kom ik vandaan en wat wil die mooie volle maan toch van mij?

In zijn avontuur met de andere legendes om Git te verslaan ontdekt hij natuurlijk z'n eigen identiteit en zijn echte waarde voor de wereld. En als beloning wordt hij bekroond tot de vijfde legende. Iedereen blij, allemaal een les geleerd, joehoe!! Maar zonder gekheid, alle clichés neem ik graag op de koop toe bij dit soort film. Het is echt prachtig gemaakt. De stemmen zijn wonderschoon gecasts (in de Amerikaanse versie in ieder geval). En het is echt heerlijk om met elkaar te beleven. Ik geniet misschien op een andere laag dan die kleine naast me op de bank, maar we hebben samen net zoveel pret. Mooi toch!
Reserveer de dvd in onze catalogus.

Geen opmerkingen: