zaterdag 21 januari 2017

Heb uw vijanden lief - Rosita Steenbeek

Compassie, het vermogen om medeleven te hebben met anderen en met jezelf, staat centraal in de maand van de Spiritualiteit 2017. Ieder mens is in staat tot oprechte bezorgdheid voor het welzijn van anderen. Het essay van de maand van de spiritualiteit Heb uw vijanden lief is geschreven door Rosita Steenbeek .
In Heb uw vijanden lief buigt Rosita Steenbeek zich over het begrip compassie. Wat houdt compassie in? Kunnen we leren om compassie te hebben? Op welke manier speelt het een rol in Steenbeeks eigen leven en wat ziet ze ervan in de wereld om haar heen?Ze gaat ook te rade bij mensen als Nelson Mandela en de Vietnamese boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh, bij de Israëlische professor wier dochter omkwam bij een busexplosie en de Siciliaanse arts die op Lampedusa al vijfentwintig jaar vluchtelingen opvangt.
Pas wanneer je je werkelijk in een ander kunt verplaatsen, wordt het mogelijk mededogen te voelen. Kunnen we zo ver gaan dat we dat ook opbrengen voor ‘onze vijanden’?

Rosita Steenbeek, dochter uit twee domineesfamilies over haar band met het thema: ‘Vanaf mijn kindertijd heeft de Bijbelspreuk ‘Heb uw naasten lief’ een grote inspiratie voor me gevormd. En eigenlijk nog meer ‘Heb uw vijanden lief’. Daar ligt voor mij de essentie van compassie. En welk geloof je ook aanhangt – of ook zonder een geloof aan te hangen – in een tijd als de onze is dit een aansporing die betekenisvoller is dan ooit. We scheren groepen teveel over één kam; zo kan en mag het niet in deze wereld. De vraag in hoeverre je begrip kunt opbrengen voor zelfs de grootste misdadiger, boeit me mateloos.

Juist in deze tijd is compassie een fenomeen dat ons kan verbinden. Bij ernstige gebeurtenissen, zoals oorlog, ziekte of ander leed, doet het mensen goed om te merken dat anderen met hen meevoelen. En verhalen over leed overspoelen ons.
Verhalen van stromen vluchtelingen uit Syrië over het politieke klimaat in hun land, de spanningen, de angst, hun vluchten, de gebrokenheid in families. En nu zoeken ze een veilige plek in een Europees land waar een nieuwe start kan worden gemaakt.
Het is leed van vreemde mensen. Je kent ze niet. Maar het kan je wel diep raken, vanuit een gevoel van verbondenheid. Want je kunt je verbonden voelen met mensen uit andere landen. Stel dat het jou zou overkomen?


Reserveer Heb uw vijanden lief hier in onze catalogus

Woensdag 8 februari is Rosita Steenbeek te gast in Bibliotheek Hengelo en wordt ze geïnterviewd door Ivan Borghstijn.

Geen opmerkingen: