maandag 5 december 2016

Esio Trot

Het is weer december. Tijd voor samen op de bank met iets warms en zoets. En een liefdevolle familiekerstfilm. Daar zijn er genoeg van natuurlijk. Maar ik ontdekte zelf nog maar kort geleden de fantastische verfilming van Roald Dahls kinderboek Ieorg Idur. Ook al speelt dit verhaal zich in een zonnige en bloemige zomer, ik kreeg er een enorm kerstgevoel van. Met dank aan de heerlijk ontroerende Dustin Hoffman en Judi Dench.

Mrs Silver is een levenslustige, elegante dame met een grote liefde voor haar nieuwe huisdier: schildpad Alfi. Mr Hoppy is haar verlegen, maar charmante bovenbuurman. En mr Hoppy is net zo verliefd op haar als zij op haar schildpad. Als hij ontdekt dat het haar heel gelukkig zou maken als kleine Alfi een beetje groter groeit, bedenkt hij een lief maar kansloos plan. Hij geeft haar een oude Afrikaanse groeispreuk, die ze drie maal daags aan Alfi moet voordragen. Daar komt de titel Esio Trot ook vandaan. Ondertussen helpt hij Alfi op z'n eigen manier met groter groeien.

Een film met een verteller die je meeneemt door het verhaal. Met een botte buurman die nog roet in het liefdeseten lijkt te gooien. En met een heerlijk happy end voor iedereen. Het boek zal - net als alle boeken van Roald Dahl - al vele harten hebben gebroken. Maar voor mij is deze vertolking van Hoffman en Dench echt een pareltje. Hoe ze een simpel verhaal, in een prachtig decor, naar grote hoogte brengen. En als ik dan zie dat de BBC het ook als kerstfilm heeft geprogrammeerd, dan was mijn gevoel dus zo gek nog niet. Gordijnen dicht. Gl├╝hwein op het vuur. Oliebollen in het vet. En genieten met elkaar!Reserveer de dvd in onze catalogus.

Geen opmerkingen: