zaterdag 1 oktober 2016

Onderweg met Roadie - Thomas Acda


On tour met Thomas Acda! Onderweg met Roadie is het romandebuut van Thomas Acda. Als bekende Nederlander doorkruist hij de VS met zijn ziel onder zijn arm. Het is zijn debuutroman waar feiten en fictie door elkaar lopen, over vriendschap, muziek, de dood maar vooral ook de kunst van leven. Als lezer heb je geen idee meer wat wat is, maar dat maakt ook helemaal niets uit want het boek leest gewoon lekker weg.

Volgens de achterflap
Hij was de helft van het meest beroemde popduo dat Nederland ooit gekend heeft. Maar na de breuk met zijn collega Bob loopt de verteller van Onderweg met Roadie met zijn ziel onder de arm, en verliest hij zich in drank en drugs. Als een vriendin hem vraagt haar hond naar Los Angeles te brengen, is dat dé kans op een uitweg. De roadtrip door Amerika wordt een avontuur – in New York kruist zijn pad dat van een wereldberoemde dj; hij wordt liefdevol opgevangen door een hippiefamilie en belandt bij een bijzonder concert van Art Garfunkel. Maar vooral is het de reis waarin hij terugblikt op mislukte relaties, het succes en het einde van de samenwerking met Bob, zijn gevecht tegen de kilo’s en vooral het gevecht tegen zichzelf.

"Ik zet de auto in drive en we rijden. Langzaam, en over een weg waar een blind paard nog geen schade kan aanrichten, maar we rijden! Met een hond achter het stuur. Links woestijn, rechts woestijn en voor ons kilometers prachtig Amerikaans asfalt.”

Zo grappig, je ziet dit toch meteen voor je. Zo zitten zijn verhalen vol met dit soort geestigheden en overdrijvingen. En met ogenschijnlijk wel heel toevallige en vermakelijke ontmoetingen onderweg. Maar die zorgen er wel voor dat je het boek met een grote glimlach leest.
Ontroerend ook om te lezen hoe de band van de hoofdpersoon met de hond Roadie veranderde van vracht naar steeds meer vriend.

Geen opmerkingen: