woensdag 5 oktober 2016

Kinderboekenweek 2016: Astrid en Jan Paul

Het is Kinderboekenweek. Het is je wellicht niet ontgaan. Het thema dit jaar is 'Voor altijd jong'. Zondag is er groot feest in de bibliotheek, waarbij we vooral ook alle lieve, gekke en super opa's en oma's in het zonnetje willen zetten.
Met lezen kun je niet vroeg genoeg beginnen, zoveel is inmiddels wel duidelijk. Het is daarom ook fantastisch dat mijn collega Astrid van Dam dit jaar genomineerd is voor de titel Beste Bibliothecaris. Kijk zelf maar even mee waarom!Dus allemaal stemmen op Astrid! Het kan tot 30 oktober.

Gisteren was Jan Paul Schutten in Bibliotheek Hengelo. Astrid zet zich met hart en ziel in om kinderen te laten verlangen naar verhalen door verhalen (boeken) naar de scholen te brengen met de Bibliotheek op school, Jan Paul Schutten gaat nog een stapje verder. Hij zegt namelijk dat we niet alleen naar verhalen verlangen, nee we zijn allemaal verslaafd aan verhalen. Nou, voor mij klopt dat in ieder geval. Maar voor jou waarschijnlijk ook, want....
Niemand kan zonder. Stel je namelijk maar eens voor dat niemand je meer iets vertelt. En dat er geen televisieseries, films of boeken meer zouden zijn. Geen moppen, geen toneelstukken, geen strips, niets. Er zijn dus geen verhalen meer die je troosten als je het moeilijk hebt. Geen verhalen zijn die je opvrolijken of aan het lachen maken. Of verhalen waar je iets handigs of interessants van leert. Verhalen zijn dus on-voor-stel-baar belangrijk. Zonder goud en juwelen kun je prima overleven. Zonder auto’s en computers ook. Zonder games zelfs (echt waar, geloof me). Maar zonder verhalen is de wereld niets aan.
Aldus Jan Paul Schutten in zijn column op Leesfeest, de website over kinder- en jeugdliteratuur, die inmiddels 15 jaar bestaat.

Jan Paul Schutten is Kinderboekenambassadeur der Nederlanden. Een heel gewichtige titel voor een heel gewichtige taak die Jan Paul Schutten met verve uitvoert. Jan Paul Schutten heeft zelf ook prachtige boeken geschreven. Je zou kunnen zeggen kinderboeken, maar voor volwassenen zijn zijn boeken ook erg leuk! Gisteren vertelde Jan Paul vooral over Het wonder van jou en je biljoenen bewoners (geïllustreerd door Floor Rieder en maker van het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2016: Waar is Ludwig?). En dan, zoals we gisteren ook van Jan Paul geleerd hebben, op de verhalende manier. Want hoeveel leuker is het om naar verhalen te luisteren of om verhalen te lezen, dan een opsomming van droge feiten aan te horen? En dat klopt! Lees maar eens Kinderen van Nederland of Kinderen van Amsterdam (Gouden griffel 2008!) Puur informatief, maar vooral prachtige verhalen.

Ik zou zeggen waag je er eens aan. Of ga het voorlezen!Geen opmerkingen: