maandag 31 oktober 2016

Kamer op zee

Nou moe, heb ik alweer een roman gelezen! Ik ben nogal van de non-fictie, vandaar mijn eigen verbazing. Nu heeft Kamer op zee van Nicolas Dickner ook een aardig non-fictie gehalte. En juist die mix van een sterk verhaal met mooie karakters die je kennis laat maken met de fascinerende wereld van zeecontainervervoer maakt dat ik dit boek in één ruk heb uitgelezen.

Lisa en Eric zijn vanaf de kleuterschool al onafscheidelijk. Lisa bedenkt ingenieuze projecten en computergenie Eric komt met de oplossingen. Dan emigreert Eric met zijn moeder naar Denemarken en blijft Lisa achter op een trailerpark in Canada. Lisa versombert, tot ze een briljant idee krijgt...

Dat zeecontainers een rol spelen in dit boek is door de omslag wel duidelijk. Het is interessant je te realiseren hoe belangrijk deze innovatie in het goederenvervoer is geweest voor de globalisering van de wereldhandel. Een groot deel van alle spullen die je dagelijks gebruikt of voedsel dat je eet heeft ooit een reis over zee gemaakt in een container. En het aantal zeecontainers dat dagelijks over de wereldzeeën zwerft en in havens wordt overgeladen loopt in de honderden miljoenen.

Eric en Lisa houden contact via Skype en hun levens gaan door. Eric heeft een slim computerprogramma geschreven voor nog efficiënter containervervoer en is op jonge leeftijd al multimiljonair. Maar hij heeft extreme pleinvrees en komt zijn dure loft in Kopenhagen niet uit. Lisa ouders zijn gescheiden. Ze woont bij haar vader in een trailerpark op het deprimerende platteland van Canada vlakbij de Amerikaanse grens. Ze helpt haar langzaam aftakelende vader bij zijn niet zo succesvolle projecten in het opknappen en doorverkopen van oude huizen. Af en toe bezoekt ze haar depressieve moeder die een IKEA verslaving heeft. Ze ploetert door en weigert zich door Eric financieel te laten helpen.

Ze zijn allebei niet zo gelukkig totdat Lisa een briljant idee krijgt en ze samen, net als vroeger, weer een krankzinnig project op poten zetten. De praktische en handige Lisa en de rationele (en nu rijke) Eric vullen elkaar perfect aan en gaan ieder aan hun kant van de oceaan aan de slag. Hun riskante project is niet helemaal legaal en trekt de aandacht van de Canadese havenpolitie. Jay, een voormalig fraudeur die een taakstraf uitvoert bij de Canadese politie, raakt geïntrigeerd door een mysterieuze zeecontainer die in havens opduikt en weer verdwijnt zonder een spoor achter te laten.

Reserveer Kamer op zee in onze catalogus. 

Geen opmerkingen: