maandag 17 oktober 2016

De hemel volgens Boe

Soms lees ik wel eens een boek dat helemaal buiten mijn comfortzone ligt. Gewoon omdat het zo raar is dat het me wel weer aanspreekt. De hemel volgens Boe is zo'n boek.

De dertienjarige Boe wordt wakker in een hiernamaals voor dertienjarigen. Hij denkt te zijn overleden aan een hartkwaal maar al snel ontdekt hij dat hij door moord in deze hemel terecht is gekomen. En nog erger: zijn moordenaar bevindt zich waarschijnlijk in dezelfde hemel. Samen met Johnny, een wilde klasgenoot die op dezelfde dag werd vermoord, gaat hij op jacht naar de geheimzinnige dader.

De hemel volgens Boe is een prachtige mix van genres en stijlen: deels fantasy, deels detective en een mooi "coming of age" verhaal. Boe is een echte nerd, hij stierf toen hij het periodiek systeem uit het hoofd aan het leren was. Op school was hij een buitenbeentje dat veel werd gepest. Johnny was ook een buitenbeentje maar vreemd genoeg wel weer populair op school. Hij kon zelf met Boe overweg. Ze komen er achter dat ze gelijktijdig zijn doodgeschoten door "Gunboy" en dat deze nu ergens in hun hemel is.

Die hemel is prachtig beschreven: iedereen is en blijft dertien jaar, iedereen blijft er vijftig jaar wonen en verdwijnt dan op een dag gewoon. Het is groot maar niet oneindig: er staan vier enorm hoge betonnen muren omheen. Eten en spullen verschijnen in pakhuizen: alle spullen zijn een beetje versleten en er zijn geen auto's, mobieltjes, computer en tv's. Wel worden er boeken geleverd maar alleen romans en geen wetenschappelijk literatuur, tot grote frustratie van Boe. Er zijn ook geen dieren in de hemel. Af en toe verschijnt een "curiosum": een voorwerp dat helemaal afwijkt van de reguliere leveringen. Deze voorwerpen worden tentoongesteld in een museum.

Een behoorlijk bizarre plek dus! En met alle dertienjarigen is een soort eigen maatschappij ontstaan die eigenlijk prima functioneert. Omdat een soort verklaring voor hun omgeving te vinden gaat iedereen uit van het bestaan van een soort god (Zig). Zig regelt de zaakjes maar veel logica kan men er niet in ontdekken.

De avonturen van Boe en Johnny zetten in deze hemel alles op hun kop en uiteindelijk komt Boe achter de waarheid van zijn eigen dood. Ik vond de hemel volgens Boe een prachtig boek: het is spannend maar zet je ook aan het denken.

Reserveer De hemel volgens Boe in onze catalogus      

Geen opmerkingen: