woensdag 19 oktober 2016

Black-eyed Susans

Black Eyed Susans, het klinkt als de naam van een metalband, maar het is een spannende thriller, over een vrouw die als enige overlevende van een seriemoordenaar begint te twijfelen aan de schuldige die op dead-row Texas wacht op zijn doodvonnis.

Julia Heaberlin kwam je deze zomer overal tegen. Een uitgekiende marketingcampagne of gewoon een heel goed boek? Ik bedacht dat ik het maar eens moest gaan lezen.

Tessa werd als tienermeisje ontvoerd en vervolgens voor dood in een veld vol Black Eyed Susans achtergelaten, samen met de restanten van nog een paar meisjes. Tessa bleef leven en staat sindsdien bekend als een Black Eyed Susan. Dat ze deze episode uit haar leven niet zomaar achter zich kan laten, spreekt vanzelf. Hoewel de dader, mede door de getuigenis van Tessa, achter slot en grendel zit, wordt Tessa achtervolgd door steeds opduikende beelden die haar doen terugdenken aan de traumatische gebeurtenis. Als ze op een dag een veld vol Black Eyed Susans pal onder haar slaapkamerraam ontdekt begint ze ernstig te twijfelen of de juiste man achter slot en grendel zit en er, met andere woorden, een onschuldige man op het punt staat ter dood gebracht te worden (we bevinden ons in Texas, één van de Amerikaanse staten die de doodstraf actief toepast). Tessa gaat op onderzoek uit en mede door nieuwe onderzoekstechnieken komt ze steeds dichter bij de waarheid.

Het boek is beschreven vanuit twee perspectieven. Het eerste perspectief is dat van Tessa in het hier en nu, het tweede perspectief is dat van Tessa kort nadat ze gevonden is en met hulp van een psychiater vat probeert te krijgen op wat haar is overkomen. Tessa's geheugen kent namelijk flinke lacunes en wat is waarheid en wat is fantasie? En wat is eigenlijk de rol van haar beste vriendin, die kort na de vreselijke gebeurtenis spoorloos verdween en nooit meer iets van zich heeftaten horen?

Spannend, zeker en ook een echte pageturner, want door de vertelperspectieven die de schrijfster hanteert kom je maar langzaam achter de waarheid.

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: