maandag 3 oktober 2016

Belgravia

Julian Fellowes is de man achter de successerie Downton Abbey. Downton Abbey is, tot teleurstelling van velen, gestopt en zijn fans zaten vol spanning te wachten op een nieuw avontuur dat zich weer afspeelt in het Engeland van de 19e eeuw.

En dan is nu eindelijk het boek Belgravia verschenen! Belgravia was (en is) een upper class woonwijk in London. In dit stukje Londen speelt het verhaal zich rond 1840 af vol met typische Fellowes ingrediënten: intriges, schandalen en een prachtig historisch inkijkje in het leven van de superrijken én hun personeel natuurlijk.

Het verhaal begint met veel vaart in Brussel in 1815 op de vooravond van de slag van Waterloo. Dan zie je Fellowes wel kan schrijven, je wordt zo het verhaal ingezogen. Het leger van Napoleon staat voor de deur en de volgende dag zal de allesbeslissende slag plaatsvinden. Op laatste avond voor de slag, waarin velen zullen sneuvelen, is er een groot bal georganiseerd. Uiteraard komen de steenrijke graaf en gravin Brockenhurst die toevallig in Brussel zijn. Maar ook de relatief eenvoudige heer en mevrouw James en Anne Trenchard zijn op het bal. James is een ambitieuze selfmade man en heeft de belangrijke functie om het leger van proviand te voorzien. De zoon van van graaf en gravin Brockenhurst, lord Bellasis en Sophia, dochter van James en Anne Trenchard zijn zwaar verliefd. Dit ter grote afkeuring van de Brockenhurst`s en ook Anne. Maar vader James moedigt zijn dochter stiekem aan: hij ziet een eventueel huwelijk wel zitten.

Dan denk je dat dit het uitgangspunt is, maar dan maakt het verhaal ineens een sprong van 25 jaar. Ik ga niet te veel vertellen i.v.m. met spoilers maar de gebeurtenissen op dat, achteraf legendarische, bal hebben een en ander in gang gezet. James is nu een succesvolle projectontwikkelaar die de wijk Belgravia uit de grond heeft gestampt. Maar James en zijn vrouw Anne hebben een geheim dat Anne na veel twijfel deelt met gravin Brockenhurst en dat zet van alles in gang.

Belgravia leest lekker door, al moet ik zeggen dat het halverwege wel een beetje de vaart verliest. Maar dat had ik ook met de serie Downton Abbey en ik denk dat het voor de echte fans smullen zal zijn.

Reserveer Belgravia in onze catalogus.

Geen opmerkingen: