maandag 19 september 2016

De ijzeren eeuw: 1800-1900

Wat een fantastisch serie is De ijzeren eeuw! De geschiedenis van Nederland in de 19e eeuw: een eeuw waarin heel Nederland op de schop gaat en er allerlei ingrijpende politieke, economische en sociale vernieuwingen plaatsvinden. De basis van het Nederland zoals we dat nu kennen werd toen gelegd.

In de dertien afleveringen staat er elke aflevering een historisch figuur centraal die er op een of andere manier in de geschiedenis van de 19e eeuw boven uit springt. Sommige voor mij bekend maar ook volslagen onbekende mensen maar met steeds weer een fascinerend verhaal.

Voorbeeld van zo'n onbekend figuur is de rijke weduwe Borski. In 1814 had Nederland met zijn nieuwe koning Willem I geen cent te makken. Toch gaat hij voortvarend aan de slag met het realiseren van wegen, kanalen en spoorwegen. Maar dat moet wel ergens van betaald worden. En telkens duikt op de achtergrond Johanna Borksi op: als weduwe van een bankier al rijk maar door handige financiële transacties nog rijker geworden. Zij springt bij, red Nederland van een bankroet en wordt er zelf ook niet slechter van natuurlijk.

Prachtig ook is de aflevering van "Twente op stoom" met als hoofdpersoon Gerrit Jan van Heek. De opkomst van de textielindustrie met Enschede als één van grootste textielsteden van Europa. Ook leerzaam: de boerenbevolking deed al aan thuiswerken in de textiel en maakten op hun weefgetouwen dagen van wel 18 uur om rond te komen. In de fabrieken maakten ze in 1830-1840 werkdagen van 15 uur: dat was dus eigenlijk een verbetering! Mooi is ook als presentator Hans Goedkoop een uur in een ruimte moet doorbrengen met dezelfde werkomstandigheden als toen. Dat is dus ruim 100 decibel aan lawaai, rond de dertig graden, 80% luchtvochtigheid en een aantal opdrachten waardoor hij zich steeds moet blijven concentreren. Als hij na een uur naar buiten komt is hij helemaal gesloopt en gaat hij bijna van zijn stokje.

De ijzeren eeuw is een prachtig verzorgde serie en uitstekend gepresenteerd door Hans Goedkoop. Dan zie dat echt niet alleen de BBC maar ook onze eigen publieke omroep kwaliteit documentaires kan maken.

Reserveer De ijzeren eeuw in onze catalogus.

Geen opmerkingen: