vrijdag 24 juni 2016

Zeven soorten honger - Renate Dorrestein


Nooit geweten dat er zeven soorten honger bestaan. Honger die wordt opgewekt via het oog, de neus, het oor, de mond, het hoofd, de maag en niet op de laatste plaats: de honger van het hart.
Het nieuwste boek Zeven soorten honger van Renate Dorrestein gaat over één van haar grootste thema’s: eten of gegeten worden. En natuurlijk over de liefde en gemis.
Van de achterflap

Zeven soorten honger speelt zich af in een exclusief kuuroord aan de Nederlandse kust, waar maatschappelijk geslaagde mannen hun overtollige kilo's proberen kwijt te raken. In dit statige landhuis worden amper calorieën geserveerd en krijgt het begrip lichaamsbeweging nieuwe dimensies. Voor de gasten staat er veel op het spel: ze mogen pas weg als ze hun streefgewicht hebben bereikt. Wie opgeeft, betaalt een netto jaarinkomen als boete. En díe dreiging blijkt te werken. Toch kampen Nadine en Derek Ravendorp, het echtpaar achter dit succesvolle instituut, met problemen die ze ondanks hun lange, gelukkige huwelijk niet met elkaar kunnen delen. Hoe lang kunnen die geheimen nog verborgen blijven? Wie is die zwerver die door Nadine wordt binnengesmokkeld? Hoe goed is Derek eigenlijk in boekhouden? En vooral: hoe loopt het af met het anorexia-meisje dat door haar vader is meegenomen naar de prestigieuze afslankvilla? Zeven soorten honger biedt voedsel voor de geest zoals alleen Renate Dorrestein het kan opdienen.

En ook hier weer een bekend decor, zoals bij meer boeken van haar: een afgesloten gemeenschap waarbinnen mensen de strijd aangaan waarbij tussen neus en lippen door nog een aantal psychologische en maatschappelijke vragen aan de orde komen.
Van die zeven is de honger van het hart de grootste, zwaarste, overweldigendste. 'Harthongeraars eten om een gat in zichzelf te dichten,' schrijft ze.
Heerlijk om te lezen hoe binnen één week alles uit de hand loopt. Het einde vond ik minder overtuigend, het loopt iets te gemakkelijk af. Fijn voor het echtpaar maar ik had meer tragiek verwacht.
Een lekker én spannend boek om te lezen voor de komende zomer.

Reserveer hier Zeven soorten honger in onze catalogus.


Geen opmerkingen: