maandag 27 juni 2016

Wie noemt zijn kind nou Chardonnay?

Zilverliefje, Miracle-of-love, Pinokkio, Physique-Da`Röché, PowNed. De creativiteit van ouders in het verzinnen van namen is verbluffend. In Wie noemt zijn kind nou Chardonnay? gaat Maarten van der Meer in op de fascinerende wereld van de voornamen.

Want achter al die namen zit een verhaal. Voornamen verraden ook veel over wie we zijn en waar we vandaan komen. Ronald is een vijftiger, Khe`shaun komt uit Curaçao, Charlotte zit op hockey en Samantha is een tokkie. Maarten (er lopen ruim 30.000 Maartens rond in Nederland) neemt je mee op een vrolijke en verbazingwekkende ontdekkingstocht.

Als je op zoek bent naar een date dan kun je beter Anne of Daan heten dan Samantha of Danny. Volgens eDarling wordt het profiel van een Anne 25% vaker aangeklikt dan gemiddeld en dat van een Daan zelfs 38%. Samantha en Danny's zijn een stuk minder in trek. Hun profielen trekken respectievelijk 13% en 41% minder bezoekers dan gemiddeld. Een voorbeeld van hoe groot de invloed van een voornaam kan zijn hoe anderen je zien.

Je naam bepaalt niet alleen hoe anderen je zien maar ook hoe jij zelf de wereld ziet. Onderzoekers van de Universiteit van Gent ontdekten dat Belgen 12% vaker dan je op basis van kansberekening zou verwachten werken bij een bedrijf waarvan de naam dezelfde beginletter heeft als hun eigen naam. Je naam heeft ook invloed op je partnerkeuze: Henk en Erik zijn vaker getrouwd met een Hennie en Erna.

De gemiddelde babyboomer is een middeleeuwer wat zijn naam betreft. De meeste voornamen die rond 1950 populair waren stonden in 1250 ook al in de top-10. Pas in de jaren zestig kreeg men in Nederland genoeg van ouderwetse namen als Gerardus, Hendrik, Johannes en Maria. Opa Gerrit had pech; hij werd niet mee vernoemd. Ronald was veel hipper.

Zo staat Wie noemt zijn kind nou Chardonnay? vol met interessante feiten en grappige anekdotes. Wil je meer weten over de nieuwste namentrends, multicultinamen, celebritynamen en schaamnamen? Dan is dit je boek.

Reserveer Wie noemt zijn kind nou Chardonnay? in onze catalogus.

Geen opmerkingen: