zaterdag 11 juni 2016

Neem een geit: Leven voor gevorderden – Claudia de Breij

Het boek Neem een geit van Claudia de Breij begint met de eerste levensles van wijlen René Gude, Denker des Vaderlands: Ga vooral te rade bij anderen.
Maar ik zou mezelf wel iets toewensen. Namelijk dat ik efficiënter gebruik had kunnen maken van de ervaring van anderen in het uitvinden van mijn eigen, hoogstpersoonlijke weg door het leven. Ik heb te vaak gedacht dat ik het zelf moest uitzoeken. Voor een deel is dat ook de geest van de tijd: we hebben een individualistische sfeer opgetrokken waarin mensen het idee hebben dat ze het allemaal zelf moeten doen. Maar dat is natuurlijk onzin. Het is onzin want alles is al uitgezocht, door iedereen die dat ook weer hoogst individueel en strikt persoonlijk heeft gedaan".


Met deze les in haar achterhoofd ging Claudia de Breij op de koffie (en vaak een wijntje) bij wijze mannen en vrouwen die het allemaal al een keer hebben meegemaakt. Met oud-politicus Hans Wiegel praat ze over vertrouwen maar ook over rouw, en met auteur Geert Mak over trouw en liefde. Met zwemster en politica Erica Terpstra over positiviteit. Met zangeres en actrice Willeke Alberti over relaties. En ook met dominee Nico ter Linden, actrice Anne Wil Blankers, journaliste en televisiepresentator Hanneke Groenteman, de cabaretiers Herman van Veen en Oauk van Vliet heeft ze interessante gesprekken. Maar ook bij familie, vrienden, Spinoza, kapper en haar pedicure haalde De Breij levenslessen.

Haar boekje met de vele wijze levenslessen, geestig en tot the point, is heerlijk om te lezen voor iedere volwassene die zichzelf nog een beetje wil opvoeden, bijschaven of zichzelf even moet herinneren dat niet elk wiel opnieuw uitgevonden hoeft te worden.

Reserveer Neem een geit hier in onze catalogus

Geen opmerkingen: