woensdag 1 juni 2016

Het geheim van Vesalius

Een prachtige cover en daarbij ook nog eens de tekst:
Verraad, verboden passie en geheimen tegen de achtergrond van het tumultueuze, razendsnel veranderende Barcelona van de negentiende eeuw, waar niets is wat het lijkt en niemand veilig is voor het verleden.
Geen twijfel over mogelijk dat ik dit boek wilde lezen.
Jordi Llobregat heeft me een aantal zeer genoeglijke uren bezorgd met zijn thriller Het geheim van Vesalius. Met name zijn beeldende stijl van schrijven wekt een Barcelona van weleer tot leven.


Barcelona, 1888, het jaar van de Wereldtentoonstelling.
Daniel Amat keert terug naar de stad na het overlijden van zijn vader, maar raakt betrokken bij een zaak waarin jonge meisjes op gruwelijke wijze worden vermoord.
Bernat Fleixo, straatarme journalist, wil graag een scoop. Samen met Pau Gilbert, student geneeskunde, gaat hij op jacht naar het boek over anatomie van Vesalius. Maar er zijn meer kapers op de kust en een van hen heeft zeer duistere bedoelingen ...

Het geheim van Vesalius is een historische thriller. Veel elementen die Llobregat beschrijft in zijn roman zijn historisch juist, zoals het leven in Barcelona in aanloop naar de Wereldtentoonstelling en de invloed die dit op de stad heeft.
Ook Vesalius heeft echt bestaan. Vesalius is de Latijnse naam van Andries van Wesele, een Belgische arts en vooraanstaand anatoom in de eerste helft van de zestiende eeuw. Zijn leven en zijn belangrijkste werk “Fabrica” spelen in het verhaal een prominente rol.

Llobregat heeft rondom al de feiten die hij bijeengebracht heeft een spannende thriller geconstrueerd. Hij houdt de aandacht vast door enkele ingenieuze plotwendingen. Zijn hoofdpersonen zijn stuk voor stuk prachtige exemplaren. Enige nadeel is misschien dat hij op het eind een paar draadjes misschien net iets te slordig afwerkt waardoor het allemaal wat uit de hand loopt, maar dan is het allang veel te laat om dit boek aan de kant leggen.

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: