zondag 24 januari 2016

Een heel leven - Robert Seethaler

In Een heel leven beschrijft Robert Seethaler heel ingetogen het levensverhaal van Andreas Egger, van ongeveer 4 jarig zwijgzaam jongetje, die onderdak krijgt bij familie Kranzstocker, tot een ongeveer 79-jarige oude man, die wat vergeetachtig wordt.
Andres komt begin 1900 als vierjarig pleegkind bij zijn oom op de boerderij in een Alpendorp. Hij wordt liefdeloos opgevoed, moet veel werken en wordt zelfs kreupel geslagen.
Het leven van Andres speelt zich af in de bergen van Oostenrijk, en in het dal waar het kleine dorp ligt.Een gebied dat gegeseld wordt door sneeuw, kou, kloven, dalen, onherbergzame gebieden en liefelijke weides. Met zwijgzame mensen, hard ploeterende arbeiders, waar elektriciteit het begin naar de vooruitgang is en de kabelbanen het land ontsluit.

Andreas leeft eenvoudig, werk veel, vindt de liefde en verliest haar ook weer. Met "voor jou, Marie" in vurige letters zichtbaar op de bergwand bindt het stel zich aan elkaar totdat een lawine hun levens verwoest. Als bergbewoner heeft hij een hard, geïsoleerd en zorgelijk bestaan waarop hij nauwelijks invloed kan uitoefenen; het overkomt hem allemaal. Hij draagt eigenzinnig en zonder veel verbittering zijn lot.
'Ieder hinkt zijn eigen pad", zal Andreas Egger als hij al oud is tegen een toerist zeggen, die hem vraagt om haar te ondersteunen nadat ze gevallen is. Een typerende uitspraak voor dit boek, dat gaat over beperkingen en hoe je daar een weg in kunt vinden.

Het is een dun boekje met een eenvoudig, maar geen simpel, verhaal. Het is een schitterende en onderhoudende bespiegeling op het leven.

Reserveer Een heel leven hier in onze catalogus


Geen opmerkingen: