woensdag 13 januari 2016

Arjen Lubach: IV

Arjen Lubach ken ik van TV. Op zondag mag ik graag kijken naar Zondag met Lubach. Maar ik kwam er achter dat Lubach meer doet dan televisie maken. Sterker nog, Lubach is op de eerste plaats schrijver. En zo stuitte ik op zijn thriller IV en was nieuwsgierig of zijn vertelkunst (fictie, thriller!) op papier mij ook zou kunnen bekoren.
"IV" past in de traditie van Dan Brown, 'De DaVinci code', 'Het Bernini mysterie' en 'Het verloren symbool'. Daar kun je wat mee hebben of helemaal niet. Passend in de traditie van Brown brengt 'IV' allerlei historische wetenswaardigheden met elkaar in verband door personages die er verstand van hebben. Daar ontspruit dan een fictief verhaal uit dat mogelijk vergezocht, maar ook best waar zou kunnen zijn.

Elsa Ruys is met man en kind op vakantie in Zuid Frankrijk als ze een telefoontje ontvangt uit Nederland. Haar vader is dood aangetroffen in zijn woning. Het blijkt geen natuurlijke dood te zijn. Elsa stapt op het eerste vliegtuig naar huis. Hier begint een aaneenschakeling van adrenalinegedreven actie en achtervolgingen die pas de volgende dag tot een eind zullen komen.

De vader van Elsa was een emeritus-hoogleraar middeleeuwse schriftcultuur. Hij heeft voor Elsa een aantal raadsels achtergelaten die te maken hebben met een geheim document waar hij de hand op heeft weten te leggen en dat, naar nu blijkt, blijkbaar zo geheim is dat er voor gemoord wordt. Omdat met de moord op Elsa's vader het document niet is gevonden (hij vond het blijkbaar zo belangrijk dat hij er voor wilde sterven) richt de aandacht van de moordenaars zich al snel op Elsa. Door haar pientere ontrafelingen en met hulp van de nodige deskundigen komen we, samen met Elsa, achter waarheid.

Alles klopt aan deze thriller. Alles klopt zelfs heel erg goed, zo goed zelfs dat me soms het idee bekroop of Lubach geen loopje neemt met de lezer, want de ontknoping is krankzinnig. Hoe ver kun je gaan in je verknoping van historie en fictie?

Bijzonder detail: Lubach schreef het boek in 2013. Een jaar later, bij uitkomst van een nieuwe druk, schreef hij een nieuw einde. 'Het leek mij een leuk idee om een nieuw einde te schrijven,' verklaart hij op zijn Facebookpagina. 'Ik heb geen spijt van het oude einde. Maar het nieuwe einde heeft meer te maken met de huidige situatie in de wereld en de wereld van het boek.' Dit nieuwe einde stelt uitgeverij Podium gratis online beschikbaar.

Reserveer in onze catalogus

Geen opmerkingen: