maandag 28 december 2015

Oud worden in de praktijk: laat de omgeving het werk doen

Het menselijk lichaam is totaal niet geschikt voor onze huidige leefstijl en omgeving. Onze "oude genen" houden van vet en zoet eten en zo min mogelijke lichamelijke inspanning. Maar nu keren deze eigenschappen zich tegen ons met rampzalige gevolgen voor de gezondheid. We kunnen geen weerstand bieden tegen alle verleidingen en we bewegen veel te weinig. Gebieden en verbieden helpt niet: we zijn nu eenmaal zo gebouwd. Wat te doen? Oud worden in de praktijk geeft het antwoord!

Veel eten en weinig bewegen waren in de oertijd waren prima eigenschappen om te overleven. Je was toen nooit zeker van je volgende maaltijd, dus als je de kans kreeg at je altijd te veel en liefst iets met zoveel mogelijk calorieën. En je sprong zuinig om met je energie: niet meer bewegen dan nodig. Maar tegenwoordig kun je overal snacken en ons werk wordt steeds minder fysiek. Ruim 2 miljoen mensen in Nederland hebben een zittend beroep. We eten te veel en bewegen te weinig.

Diëten en goede voornemens om nu echt 3 keer in de week te gaan sporten werken niet. Sterker nog: mensen zijn na het mislukken van het zoveelste dieet vaak zwaarder dan toen ze er aan begonnen. Veel mensen worstelen met gezondheidsklachten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en versleten knieën gerelateerd aan onze leefstijl. Maar onze voorkeuren zitten ingebakken in onze genen en daar kunnen we dus niks aan doen.

Maar is er misschien toch een aanpak die wel werkt en helpt om onze genen voor de gek te houden? Ja, die aanpak is er: laat de omgeving het werk doen. Volgens hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp en verouderingswetenschapper David van Bodegom is dat dé manier gezonder te gaan leven. Door kleine aanpassingen thuis, onderweg, op je werk, school of wijk maakt je gemakkelijker gezondere keuzes, soms zelfs onbewust. Een heel simpel voorbeeld: schaf kleinere eetborden aan. Uit onderzoek blijkt dat mensen die kleinere bordjes gebruikten 22 procent minder calorieën aten en aangaven net zo voldaan te zijn. Kleine moeite met een groot resultaat. En doe ook iets aan het vele zitten, want veel zitten is het nieuwe roken! Ga bijvoorbeeld op je werk eens staand vergaderen. Niet alleen gezonder maar ook efficiënter: uit onderzoek bleek dat staand vergaderen gemiddeld 34 procent tijdwinst oplevert. En zo staat Oud worden in de praktijk vol met haalbare tips om de omgeving voor jou gezonder te maken. Echt de moeite waard om je in te verdiepen!

Geen opmerkingen: