maandag 14 december 2015

Mr. Holmes

Het is 1947 en de wereldberoemde detective Sherlock Holmes is inmiddels een oude vermoeide man. Zijn ijzeren geheugen laat hem langzaam in de steek maar toch wil hij nog één onopgeloste zaak ophelderen. Dit is het uitgangspunt van de film Mr. Holmes gebaseerd op het boek Een kleine dwaling van de geest van Mitch Cullin.

Sherlock Holmes wordt gespeeld door een perfect gecaste Ian McKellen (bekend als Gandalf uit In de ban van de ring) die een arrogante maar tegelijk ook kwetsbare man neerzet die geconfronteerd wordt met zijn verleden.

Mr. Holmes heeft een kamer bij mrs. Munro en haar zoontje Roger in hun oude boerderij op het Engelse platteland. Hij houd zich daar bezig met bijen houden en nadenken over het verleden. Dat nadenken wordt wel steeds lastiger door zijn slechter wordend geheugen, wat natuurlijk extra frustrerend is voor een man met zijn reputatie, intelligentie én eigendunk.

Er is één onopgeloste zaak uit het verleden die hem dwars blijft zitten en hij zet alles op alles om die toch op te lossen. Door heldere momenten (met mooie flash-backs met een "jongere" Sherlock Holmes, ook gespeeld door Ian McKellen) en met hulp van Roger komt hij steeds dichter bij de waarheid en die waarheid is voor hem zeer confronterend. 

De film speelt zich voor een groot deel af in het landelijke Sussex aan de Engelse zuidkust en dat is voor mij als anglofiel sowieso al een feest. De komende zomervakantie naar Engeland is al gepland en we komen daar ook in de buurt: prachtig! Mr. Holmes is een sfeervolle film en absoluut de moeite waard.


Geen opmerkingen: