maandag 2 november 2015

Wislawa Szymborska: Zo is het genoeg

Het was ergens in september. Deze avond een keer geen yoga, maar gedichten schrijven. Althans een poging daartoe... Een vriendin heeft me uitgenodigd, kom, ga mee, dit is leuk. Echt iets voor jou. Ik ga naar de workshop ‘kom dichter, steeds dichter bij jezelf’. Leuke titel, wordt vast wel wat.

En dat werd het zeker! Niet in de laatste plaats omdat ik ontdekte dat ik best aardige gedichten kan schrijven, maar vooral vanwege de ontdekking van Wislawa Szymborska, wát heeft zij geweldig mooie gedichten geschreven!

Als een soort ‘warming up’ werd er een gedicht van haar voorgelezen (Thuiskomst). Ik was meteen ‘verkocht’! Want ik snapte het, kon het volgen en vond het mooi, heel mooi! Goed voor een blog, en zeker omdat het deze keer over gedichten gaat, een genre dat vaak als wat minder toegankelijk gezien wordt.

Tja, en wie is zij dan, of liever gezegd, wie wás zij dan? Deze dichteres die op 1 avond met 1 gedicht mijn hart veroverd heeft. Die ervoor gezorgd heeft dat ik nog dezelfde week 4 bundels van haar heb aangevraagd bij de bieb, nl. Dubbele punt, Uitzicht met zandkorrelHet moment en Zo is het genoeg. Dit laatste boek is uitgegeven na haar dood en bevat ook een aantal onafgemaakte gedichten. Ik raad met name dit boek aan vanwege de bijbehorende dvd. Wil je deze markante dichteres beter leren kennen en vooral begrijpen waarom zij een Nobelprijs heeft gekregen, dan zal deze documentaire met de titel ‘Einde en begin’ het antwoord geven. Een mooi verhaal over een bijzonder mens, met prachtige camerabeelden, zeer de moeite waard! In 2011 heeft de VPRO deze documentaire op tv uitgezonden.

Wislawa Szymborska is afkomstig uit Polen, ze leefde van 1923 tot 2012. Kenmerkend aan haar was dat ze de publiciteit schuwde, onder het motto: praten over jezelf verarmt. Toen ze echter in 1996 de Nobelprijs voor de literatuur won, was daar geen ontkomen meer aan.Toch probeerde ze ook hierna zoveel mogelijk buiten de media te blijven. In de eerder genoemde documentaire zegt ze, ietwat ondeugend kijkend: ‘In het contract dat ik ondertekend heb toen ik geboren werd, stond niets over interviews’. Ongewone humor, direct, nooit kwetsend en met een doordringende blik op de wereld. Dat is Wislawa Szymborska ten voeten uit. Zij was in staat eenvoudige ervaringen op een hoger nivo te tillen. Mocht ik serieus verder gaan in het schrijven van gedichten, dan zal daar zeker een vleugje Szymborska in te proeven zijn!!

Hier volgt als toetje een gedicht (uit Het moment):

De drie wonderlijkste woorden

Wanneer ik het woord Toekomst uitspreek,
Vertrekt de eerste lettergreep al naar het verleden.

Wanneer ik het woord Stilte uitspreek,
Vernietig ik haar.

Wanneer ik het woord Niets uitspreek,
Schep ik iets dat in geen enkel niet-bestaan past.

Mooi toch!!

Tinie Knoef

Reserveer Zo is het genoeg, Dubbele punt, Uitzicht met zandkorrel en Het moment in onze catalogus.

Geen opmerkingen: