zaterdag 14 november 2015

Komt een vrouw bij de h@cker - Maria Genova

Ik google dus ik besta. En niet zo’n klein beetje ook. Natuurlijk weet ik ook wel dat ik flink wat sporen na laat op internet met FB, Twitter, via deze bieblog en weet ik wat niet meer. En vooral dat laatste… dat is heel wat meer dan ik kon vermoeden. Na het lezen van Komt een vrouw bij de h@cker van Maria Genova ben ik in ieder geval weer wat wijzer geworden. Een verontrustend verhaal over hoe kwetsbaar je bent op het internet.
Anno 2015 gaat alles digitaal. We klikken allemaal wel eens een linkje aan op een website, toch? En met wat pech kan dat schokkende gevolgen hebben lees ik in haar boek.Dan staan er ineens gestolen auto’s op jouw naam, wordt je bankpas geblokkeerd of kun je geen lening mee afsluiten vanwege een schuld waarvan je het bestaan niet wist. Of wordt je aangehouden voor delicten die je niet gepleegd hebt. Tuurlijk…dat weten we toch allemaal hoor ik jullie al denken.
Maar hoe vaak word je wel niet gevraagd je persoonlijke gegevens of identiteitsbewijs te mailen? En bewaar je de kopie van je paspoort op je computer. Als die dan wordt gehackt omdat je een update niet hebt gedaan kun je zwaaien naar je identiteit. Op die manier gaan criminelen te werk.
Haar boodschap: ga zuinig om jouw gegevens, doe je programma-updates, download niet zomaar apps en bewaar geen kopieën van identiteitsbewijzen op de computer. Want identiteitsfraude kan echt iedereen overkomen.

Nieuwsgierig geworden en benieuwd wat jij zelf kunt doen? Uiteraard haar boek lezen maar Maria Genova is 26 november in Bibliotheek Hengelo om te vertellen over identiteitsfraude. Ik durf te wedden dat jij na die avond heel wat mediawijzer naar huis gaat.


Geen opmerkingen: