maandag 23 november 2015

Colafonteinen en spetterende verfbommen

Droeftoeterig herfstweer vraagt om oppeppende bezigheden. Vooral bij kinderen! Voor alle jonge wetenschappertjes in de dop is er dit mooie boek van Jesse Goossens en Linde Faas, met 48 experimenten om thuis te doen. Alhoewel... als ik sommige proefjes lees, dan hebben die voor mij toch best een hoog don't-try-this-at-home gehalte. Maar dat zal de pret alleen maar vergroten!

Colafonteinen en spetterende verfbommen is echt spetterend leuk! Je leert heel eenvoudig hoe je watermeloenen laat exploderen, theezakjes laat vliegen als een raketten, flessen laat ploppen en rauwe eieren laat stuiteren. Je maakt doorzichtige cola, schuimende sneeuw, regenboogrozen en olifantentandpasta. Altijd handig! Ik raad je wel aan je boodschappenlijstje even aan te vullen voordat je je met je kinderen in een herfsthuisje opsluit. Zorg voor extra baking soda, azijn, voedingskleurstof, superlijm, zout, suiker, ma├»zena, eieren en flink wat bakjes, flesjes en kopjes. Kortom, je moet niet alleen langs de supermarkt, maar ook de drogist (waterstofperoxide), action (glitterlijm) en speelgoedwinkel (knikkers).

Toch is het heel grappig gedaan, niet alleen vanwege de fleurige tekeningen. En ik weet dat proefjes doen heel populair is bij de jeugd. Dan kunnen ze met dit boek hun lol op. Wat je moet staat kort en eenvoudig omschreven. En ze leggen ook duidelijk uit wat er precies gebeurt. Daarbij wordt enige scheikunde niet vermeden. Wist je bijvoorbeeld dat je een 'bloot' ei kunt laten stuiteren? Zure azijn lost het zoute calciumcarbonaat van de eierschil op. Dan blijft het dunne membraanvelletje over en dat houdt het ei bij elkaar. Hij wordt ook nog wat groter doordat er azijn in loopt. Dan kun je er (voorzichtig) mee stuiteren. En hem gezellig laten ontploffen door er met een prikker in te prikken. Altijd leuk.

Check ook even de bijbehorende website www.colafonteinen.nl. Daar staan nog meer proefjes op en filmpjes van experimenten uit het boek. Ik moet wel gniffelen als ik in het colofon lees dat de uitvoering van deze proefjes geheel voor eigen risico is en dat supervisie door een volwassenen wordt aanbevolen. Met extra waarschuwing: de exploderende watermeloen kan keihard aankomen.

Veel plezier!

Reserveer in onze catalogus.

Geen opmerkingen: