zaterdag 17 oktober 2015

Verrukkelijk - Ruth Reichl


Het is natuurlijk heel verleidelijk om met allerlei woordspelingen aan te komen voor Verrukkelijk van Ruth Reichl. Maar dat het een heerlijk feelgood boek is om van te kwijlen was voor mij snel duidelijk. Ik ben niet echt een foodie maar ik hou wel heel erg van lekker eten. En daarover wordt werkelijk meer dan verrukkelijk (tsja..) geschreven.  De Amerikaanse journaliste, Billie Breslin, gaat aan de slag bij het het prestigieuze culinaire tijdschrift Delicious. Iedereen daar kookt, maar Billie weigert dit te doen (ondanks haar perfecte gevoel voor smaak). Waarom ze weigert, is waar dit hartverwarmende verhaal over gaat.


Het verhaal kabbelt in eerste instantie wat verder, tot plotseling het blad opgeheven wordt en Billie als enige nog mag doorwerken in het lege kantoor, om de teleurgestelde lezers te woord te staan. In die periode ontdekt ze de geheimen van de afgesloten bibliotheek met daarin de brieven van de twaalfjarige Lulu Swan, die tijdens de Tweede Wereldoorlog geschreven zijn aan een beroemde kok, James Beard, één van de belangrijkste personen voor de Amerikaanse gastronomie. De brieven zijn te vinden via aanwijzingen over onderwerpen in de brieven die Billie vervolgens kan vinden in de catalogus in de bibliotheek: kaartenbakken met kaartjes, geschreven door de opeenvolgende bibliothecaressen - elk hun eigen kleur inkt! Je ziet het allemaal voor je....

Fragment Verrukkelijk!
"De volgende dag probeerden we het recept opnieuw. ‘Geen aardbevingen nu,’ fluisterde Genie toen ze het bakblik in de oven plaatste. Deze keer was de cake hoog en bruin, de specerijen zo fijntjes uitgebalanceerd dat elke hap ervoor zorgde dat je nog een hap wilde. Hij was romig, vochtig en zacht. We bestreken hem met bourbon, voegden een welriekend oranje glazuurlaagje toe en hij was perfect. ‘Deze is nog beter dan die van je moeder.’ Tante Melba rekte zich uit om mijn wang te strelen, haar handpalm voelde zacht aan. ‘Het is een gave, weet je. Net als muzikaliteit. Je hebt het van haar. Zij deed ook altijd wat jij doet, dat ruiken aan kruiden. Wist je dat?’ Ik wist het niet. Iedereen zei altijd tegen mijn zus hoeveel ze op onze overleden moeder leek. Niet alleen was Genie briljant en beeldschoon, maar ze was ook kunstzinnig, populair en waarschijnlijk lukte alles haar altijd. Ik was de verlegen dochter, degene die verhaaltjes zat te schrijven in haar kamer. Niemand had ooit gezegd dat ik ook maar in iets op mama leek. Maar ik had haar gave geërfd. Het was een wetenschap die ik vanaf nu koesterde."

Leeslust gekregen in nog veel meer feelgood boeken over eten om van te kwijlen? Dan heb je zeker zin om deze boeken ook te lezen.
Bakken voor je leven van Sarah Vaughan
Lekker is dat van Anne West
De smaak van droef en zoet van Aimee Bender
en natuurlijk de overbekende
Chocolat van Joanne Harris
Julie en Julia van Julia Child


Reserveer Verrukkelijk in onze catalogus

Geen opmerkingen: