maandag 12 oktober 2015

Deugdenyoga

Wie een beetje thuis is in de yogawereld weet dat er bijna net zoveel yogastijlen als -goeroes en -scholen zijn. Je telt als yogi bijna niet meer mee als je niet een eigen stijl met een hippe naam 'in de markt zet'. Maar goed, uiteindelijk komen ze allemaal uit dezelfde Indiase yogabron hoor. En het is helemaal oké dat je precies die stijl kunt zoeken die bij jouw energie, karakter of intentie past. Via een artikel in Yogamagazine kwam ik op het spoor van de zogenaamde Deugdenyoga.

Bij deze yogavorm staat in iedere les een innerlijke kracht – een deugd – centraal. Bijvoorbeeld moed, vertrouwen, openheid, vreugde of creativiteit. Met Deugdenyoga worden de diepere betekenissen van een deugd geïntegreerd in de bekende yogahoudingen, meditaties en affirmaties. Het is ontstaan vanuit het Internationale Virtues Project van de Canadese psychologe Linda Kavelin Popov. Dit project biedt een methode voor het opvoeden van kinderen, maar stimuleert ook volwassenen om zelf in hun kracht te komen. Het is kennelijk door de VN uitgekozen als het beste opvoedprogramma ooit, geschikt voor alle culturen en levensovertuigingen. Dat is niet niks.

Patty Jongemaets raakte geïnspireerd door de 100 deugden die Popov beschreef en ontwikkelde hierop haar Deugdenyoga. Dat resulteerde in de boeken Deugdenyoga deel 1 en deel 2, een onlangs verschenen boek Deugdenyoga voor Kinderen en ruim dertig opgeleide docenten verspreid over heel Nederland.

Ik vind dat er met deze yogavorm een mooie verbinding wordt gelegd tussen de tastbare lichamelijke oefeningen en een innerlijke kracht of eigenschap die je met de oefeningen onderzoekt of versterkt. Ik realiseer me dan ook dat je daar vaak zo makkelijk overheen leeft. Waarom doe je wat je doet? Of laat? En welk effect heeft dat op hoe je je voelt, of wat je zegt? Wat zijn je sterke kanten of je zwakke kanten? En wat levert je dat op? Door je via simpele oefeningen op een klein deel van jezelf te focussen, ligt de oplossing of verandering ook meer binnen handbereik. En hoe mooi is het om die bewustwording al bij kinderen te integreren in hun manier van beschouwen en leven. Zeggen dat ze iets goed hebben gedaan, is niet zo moeilijk, maar zeggen dat ze moedig waren, of begripvol, dat raakt een kind op een heel ander niveau. En dat is heel waardevol.

Een mooie aanwinst dus. Ik ben er blij mee!

Reserveer Deugdenyoga deel 1 in onze catalogus.
Reserveer Deugdenyoga deel 2 in onze catalogus.
Reserveer Deugdenyoga voor Kinderen in onze catalogus.

Geen opmerkingen: